Közélet

Tovább megy a balhé Trump és a dánok között

Most Dánia előző kormányfője sérelmezte Donald Trump amerikai elnök arra vonatkozó megjegyzését, hogy Koppenhága nem fordít elég pénzt a hadseregre.

Donald Trump amerikai elnök szerint a dánok keveset költenek a védelmi kiadásokra. A tengerentúli politikus szavai nem kis felháborodást váltottak ki az északi ország vezetőiben. Lars Loekke Rasmussen, ex-dán kormányfő a Twitteren azt üzente vissza Trumpnak, nem fogadják el, hogy a védelmi kiadásokban való részvételi hajlandóságukat kizárólag egy százalékértékkel fejezzék ki. Emlékeztetett arra, hogy Dánia (arányaiban) pontosan ugyanannyi katonáját veszítette el Afganisztánban, mint az Egyesült Államok.

Fotó: AFP

Donald Trump azt szorgalmazza, hogy a tagállamai fordítsanak több pénzt a közös védelmi kiadásokra, és egységesen szenteljék a GDP-jük legalább 2 százalékát katonai célokra. Az amerikai elnök a Twitteren nemrég szóvá tette:

Dániában ez az érték csak 1,35 százalék.

A védelmi költségek körüli szóváltás a legújabb összezördülés Dánia és az Egyesült Államok között. Trump kedd éjjel váratlanul bejelentette, hogy lemondja szeptemberre tervezett dániai látogatását, miután Mette Frederiksen miniszterelnök egyértelművé tette, nem tárgyal Grönland eladásáról az amerikaiaknak. Trump szerint a dán kormányfő nem helyénvaló módon reagált a felvetésére.

 

Donald Trump USA Twitter Dánia Grönland
Kapcsolódó cikkek