Közélet

Stagnál az alapellátásban üresen álló praxisok száma

Ugyanannyi üres háziorvosi és fogorvosi praxis van szeptemberben, mint amennyi júliusban volt.

Ugyanannyi üres háziorvosi és fogorvosi praxis van szeptemberben, mint amennyi júliusban volt – derült ki az Állami Egészségügyi Központ adataiból. Az üres fogorvosi praxisok száma héttel csökkent, az üres háziorvosi praxisoké viszont éppen héttel nőtt. Így az alapellátásban 635 praxisban nincs orvos, a körzetekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást.

A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol ötvenegy háziorvosi és tíz fogorvosi körzetben nincs orvos. Az üres fogorvosi praxisok szempontjából pedig Budapest áll az élen, ahol 37 üres praxist mutat a rendszer. Tartósan betöltetlenné szeptemberben két praxis vált a fővárosban – ahol már hat hónapja nincs ellátás –, az egyik a II. kerületben, a másik pedig Zuglóban van. Az elmúlt két hétben az alapellátó fogorvosok csak a legsürgősebb eseteket látták el, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét a fogorvosok finanszírozásának újragondolására.

Fotó: VG / Kallus György

Nem félresöpörhető az alapellátó fogorvosok két hétig tartó kollektív szabadsága – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának Zala megyei elnöke. Hozzátette: a tíz munkanapon át tartó munkabeszüntetésben, amelyben az alapellátásban dolgozó fogorvosok fele – 1100 fogorvos – vett részt, sok rendszerhibára derült fény. Például fontos lenne a költségvetésben az alapellátást és a szakellátást szétválasztani, és szükség lenne többletforrásokra is. De látható az is, hogy az alapellátó fogorvosoknak problémát okoz a gyermekvállalás idejére a helyettesítő orvos megtalálása, mert egy külsős fogorvos többe kerül, mint amennyivel a társadalombiztosító finanszírozza az alapellátókat.

Az orvoshiányt háziorvosi praxisjog vásárlásával próbálja mérsékelni a kormány, az idén 1,25 milliárd forint forrás jut erre – válaszolta képviselői kérdésre Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Közölte, hogy 2014 óta a letelepedési pályázaton nyertes és szerződést kötött háziorvosok száma 177, a fogorvosoké pedig 70. A kifizetett támogatási összeg a háziorvosok esetében 2,8, a fogorvosoknál pedig 1,66 milliárd forint volt.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

praxisok ellátás egészségügy Rétvári Bence
Kapcsolódó cikkek