Közélet

Trump székét ismét megmenthetik

Clintont 127 napig izzasztották. Vajon Trumpnak meddig kell majd bírnia?

A The Washington Post és a The New York Times meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy

Donald Trump amerikai elnök anyagi juttatásért cserében azt akarta elérni, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök terhelő információkat adjon át Joe Biden potenciális demokrata kihívójának és annak fiának ukrajnai ügyleteiről.

A cikkek nyomán Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy

az amerikai szövetségi képviselőház hivatalosan meg fogja vizsgálni, hogy indítson-e alkotmányos felelősségrevonási eljárást Donald Trump elnök ellen.

Az amerikai elnök „nevetségesnek” nevezte a lapinformációkat, szombaton azt a Twitter-üzenetet posztolta, hogy telefonbeszélgetése „rutinszerű és teljesen rendben volt”.

Donald Trump és háttérben (jobboldalt) Nancy Pelosi
Fotó: AFP

Joe Biden 2014-ben, alelnökként támogatta Viktor Janukovics akkori ukrán elnök megbuktatását. Az új elnökkel, Petro Porosenkóval közölte: Washington megvonja az egymilliárd dolláros segítséget az országtól, ha a fiát, Hunter Bident nem teszik meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Ez így is történt, később, amikor az ukrán ügyészség vizsgálódni akart volna Hunter Biden havi 166 ezer dolláros juttatásának ügyében, Joe Biden azzal fenyegetőzött, hogy leváltatja a főügyészt.

Amitől az elnökök is megizzadnak

A Kongresszus alsóházának (Képviselőház) jelentős szerepe van a közjogi felelősségre vonási eljárás, vagyis az úgynevezett impeachment-folyamat elindításában. Ez egy olyan bírósági folyamat, amelyet a szenátus bonyolíthat le szövetségi köztisztviselők ellen,

sőt ez az egyetlen eljárás, amelyben az Egyesült Államok elnökének a felelősségét a hivatali ideje alatt is ki lehet mondani.

A Képviselőházban az eljárás elindításához meg is van a demokraták többsége, a Kongresszus felsőházában (Szenátus) azonban többen vannak a republikánusok. A Képviselőház önmagában nem is mozdíthatja el az elnököt, de egy ezt célzó sikeres szavazás egy, a Szenátus teljes tárgyalásnak nevezett eljárást indít el. Ezt követően a szenátorok kétharmados többsége mozdíthatja csak el hivatalából az elnököt:

ilyen eset az Egyesült Államok történetében még nem fordult elő.

Eddig csak Nixon jutott el a bukásig

A CNN emlékezetet, hogy az Egyesült Államok alkotmánya szerint az „impeachment-folyamatot” kiváltó vétségek közé tartozik a

hazaárulás, a megvesztegetés vagy más súlyos bűncselekmények és szabálysértések

elkövetése. Az, hogy pontosan milyen vétségek tartoznak a súlyos bűncselekmények és a szabálysértések kategóriájában, arról az USA történetében mindig is heves vita zajlott.

A korábbi eljárásoknál a Kongresszus Házbizottsága, az Igazságügyi Bizottság, vagy annak albizottsága vizsgálta ki, hogy egy tisztviselő magatartása indokolja-e az eljárás megkezdését.

  • Andrew Johnson elnök ellen 1868-ban indították el a közjogi felelősségre vonási eljárást: az elnök ellen a Képviselőház emelt vádat, végül a Szenátus védte meg.
  • 1974-ben Richard Nixon a Watergate-botránnyal kapcsolatban a lemondásával tudta elejét venni a vele szemben indított eljárásnak.
  • Bill Clintont 1999-ben hamis esküvel és az igazságszolgáltatás félrevezetésével vádolták a Lewinski-botránnyal kapcsolatban, de őt is a Szenátus védte meg.
  • Pelosi nem adott időkeretet a folyamatra, de a munkatársainak azt mondta, hogy

    gyorsan hajtsák végre az eljárást.

    Az „impeachment-folyamat” egyébként hónapokat vehet igénybe:

  • Johnson számára az egész eljárás 94 napig tartott, az első kongresszusi lépésektől a Szenátus felmentéséig 1868. február 22-től május 26-ig.
  • Richard Nixon esetében 184 napig tartott. A Képviselőház 1974. február 6-án hagyta jóvá a vádat, és Nixon lemondott.
  • Clinton esetében 127 napig tartott. A Képviselőház 1998. október 8-án hagyta jóvá a vádat és a Szenátus 1999. február 12-én felmentette.
  • Ha egy ilyen eljárás végén az elnököt felmentik tisztségéből, akkor az alelnök, Donald Trump esetében Mike Pence venné át az elnöki pozíciót. Azonnal jelölhetne alelnököt is, akinek személyét azonban mindkét háznak szavazással kell elfogadnia.

    Egyesült Államok Donald Trump kongresszus Szenátus impeachment
    Kapcsolódó cikkek