Közélet

Tudatosan készülnek, takarékoskodnak a szülők az iskolakezdésre

A Provident általános és középiskolás gyermeket nevelő családok között, saját ügyfélkörében mérte fel, hogyan készülnek a családok a tanévkezdésre.

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és különórákra. A tanszerekre, ballagásra és a felsőbb tanulmányokra a szülők igyekeznek előre félretenni, derül ki a Provident kutatásából.

A cég általános és középiskolás gyermeket nevelő családok között, saját ügyfélkörében mérte fel, hogyan készülnek a családok a tanévkezdésre.

A szülők számolnak a beiskolázási költségekkel: az összeget a megkérdezettek több mint fele (52 százalék) már előre félreteszi. Legnagyobb arányban (30 százalék) a válaszadók 50.000 forintot meghaladó összeget költenek el szeptemberben. Nem mindegy azonban, hogy az iskolás gyermek milyen intézmény tanulója. A fiatalabb, általános iskolás diákot nevelő szülők majdnem 40 százaléka fordít a célra több mint 50.000 forintot, míg a középiskolás gyermekkel bíró családok csupán 23 százaléka ad ki ekkora összeget év elején.

Mire költenek a családok az iskolakezdés során?

Tankönyvekre átlag maximum 5000 forint megy el, míg iskolai öltözetre és egyéb eszközökre egyaránt 10 és 20 ezer forint közötti összeg jut.

A havi bevételhez mérve a beiskolázás költségei a fizetések 5-30 százalékát teszik ki a megkérdezettek 47 százalékának esetében. A szülők 26 százaléka a havi bevétel akár harmadát-felét is az iskolakezdéssel járó kiadások fedezésére fordítja. További 22 százalék fizetésének több mint felét költi el szeptemberben.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A sportfoglalkozások, különórák és nyelvtanfolyamok további kiadásokkal járnak, a szülők több mint harmada (38%) ezt egy maximum 20.000 forintos költségként jellemzi éves szinten. A második legmagasabb hányadba 32 százalékkal azon szülők tartoznak, akik minderre akár 50.000 forint feletti összeget is költenek.

Iskola, de aztán hogyan tovább?

A végzős gyermeket nevelő szülők közül minden második előre spórol a ballagásra. A középiskolás diákok középiskola után jellemzően továbbtanulnának, kétharmaduk (67 százalék) folytatná tanulmányait felsőoktatási intézményben. Az ezzel járó kiadásokra a szülők negyede szintén előre felkészül.

A pénzügyi szempontból tudatos szülők rengeteget segítenek a következő generációnak azzal, ha átadják saját tapasztalataikat gyermekeiknek. Felkészítve őket azokra a gazdasági döntésekre, melyeket napról napra meg kell majd hozniuk. A kutatásunk számomra egyik legörömtelibb eredménye az volt, hogy a szülők háromnegyede szeretné, ha gyermekeik korszerű pénzügyi, vállalkozói ismereteket tanulhatnának az iskolában

– mondta el Bodó Teodóra, a Provident Pénzügyi Zrt. vállalati és kormányzati kapcsolatok igazgatóságának vezetője.

provident könyv iskolakezdés takarékoskodás táska
Kapcsolódó cikkek