Közélet

A banknak adott igazat az Európai Bíróság egy devizahitelessel szemben

A hitelező nem köteles arra, hogy a hitelszerződésben részletezze a szerződés valamely feltételében előírt költség ellenében nyújtott valamennyi szolgáltatás jellegét.

Az Európai Bíróság a CIB Bank számára hozott kedvező ítéletet devizahitelezéssel kapcsolatos magyar ügyben, a grémium szerint a hitelintézet ugyanis nem köteles arra, hogy a hitelszerződésben részletezze a szerződés valamely feltételében előírt költség ellenében nyújtott valamennyi szolgáltatás jellegét.

Az ügy előzményeként leírható, hogy egy magánszemély a CIB jogelődjével 2005 szeptemberében 16 451 euró összegre vonatkozó kölcsönszerződést kötött évi 5,4 százalékos kamat és évi 2,4 százalékos kezelési költség kikötése mellett, 20 éves futamidőre. Az érdekelt ezenfelül a szerződési feltételek értelmében köteles volt folyósítási jutalékként 40 000 forint megfizetésére.

A teljes hiteldíjmutatót (THM) 8,47 százalékban határozták meg.

Fotó: Pixabay

A kölcsön felvevője a kezelési költségre és a folyósítási jutalékra vonatkozó feltételek tisztességtelenségének megállapítása iránt keresetet indított a magyar bíróságok előtt azzal az indokkal, hogy a szerződés nem részletezi pontosan azokat a szolgáltatásokat, amelyeknek az említett költség és jutalék az ellenértékét képezi.

Az Európai Bíróságig eljutott ügyben a testület ítélete szerint a bank azonban tisztességesen járt el, azonosítását, a felek szerződésből eredő jogaiban és kötelezettségeiben főszabály szerint nem idéz elő jelentős egyenlőtlenséget a fogyasztó kárára a jóhiszeműség követelményével ellentétben.

Európai Bíróság devizahiteles CIB Bank euró ELJÁRÁS
Kapcsolódó cikkek