Közélet

A fővárosban tíz temetésből nyolc már hamvasztásos

Sokat oszlott a misztikus köd a hamvasztás körül, de az árérzékenység is közrejátszik a hamvasztásos temetések számának növekedésében.

Magyarországon a legtöbben ma még hagyományos síroknál emlékezhetünk meg elhunyt szeretteinkről, a koporsós temetés fokozatos háttérbe szorulásával és a hamvasztás térnyerésével azonban néhány generáció múlva ez jelentősen megváltozhat. Különösen mert nálunk a hozzátartozók hazavihetik a hamvakat, és ezzel sokan élnek is, hogy aztán a legkülönfélébb helyen és módon tárolják vagy szórják szét, temessék el azokat.

Tíz temetésből nyolc már hamvasztásos, urnás, illetve szórásos

– mondta a csütörtöki Magyar Nemzetnek a BTI szolgáltatási igazgatója. Sokkal olcsóbb, mint a koporsós temetés.

A hamvak szétszórása a legolcsóbban 170 ezer, fülkébe temetése 220 ezer, urnasírba helyezése 270-280 ezer, míg egy koporsós temetés szimpla sírba 370-400 ezer forint. A BTI a kegyeleti előtakarékossági szerződés révén lehetőséget biztosít arra, hogy bárki még életében gondoskodhasson saját vagy hozzátartozója eltemetéséről.

MTI Fotó: Komka Péter

Horváth József, a BTI vezérigazgatója elmondta: Budapesten már a temetések 80 százalékát hamvasztás előzi meg, Kelet-Magyarországon ez az arány 35-40, de Nyugat-Magyarországon is mindössze 50 százalék. A mintegy 4500 hazai temető bőven kiszolgálja az igényeket.

hamvasztás BTI
Kapcsolódó cikkek