Közélet

„Legalább tükörbe tudunk nézni”

Mindent megtett az Európai Unió annak érdekében, hogy biztosítsa az Egyesült Királyság rendezett kiválását, a döntés most a brit törvényhozáson múlik – jelentette ki kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Mindent megtett az annak érdekében, hogy biztosítsa az Egyesült Királyság rendezett kiválását, a döntés most a brit parlamenten múlik – jelentette ki kedden Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Legalább tükörbe tudunk nézni, és azt tudjuk mondani, hogy mindent megtettünk, amit csak lehetett

– hangsúlyozta Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének reggeli vitáján.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: AFP/Frederick Florin

„Rendkívül szorosan figyelemmel kell követnünk a londoni eseményeket. Nem lehetséges és nem elképzelhető, hogy az EP előbb ratifikálja a kilépési megállapodást, mint Westminster. Először London, aztán Brüsszel és Strasbourg” – közölte. Emellett azon véleményének is hangot adott, hogy

a Brexit „idő- és energiapazarlás”, ami jelentős figyelmet vont el mandátuma alatt más ügyektől.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról számolt be, hogy megkezdte a konzultációkat a bennmaradó tagállamok vezetőivel a kilépési határidő újabb halasztását kérelmező brit levélről, és a napokban döntés várható a legfrissebb nagy-britanniai fejlemények tükrében.

A rendezetlen távozás soha nem lesz az általunk preferált opció

– fogalmazott.

Az EP házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete hétfőn megerősítette, hogy csakis akkor bocsátják szavazásra a ratifikáció kérdését, ha a szigetországban már megtörtént a jóváhagyás. A tájékoztatás szerint az alkotmányügyi bizottság ennek ellenére megkezdi a szerződés vizsgálatát.

A képviselőtestületben a ratifikációhoz egyszerű többségre lenne szükség. Felszólalásában Tusk egyebek mellett Törökország szíriai katonai műveleteit is érintette, és a csapatai kivonására szólította fel Recep Tayyip Erdogan államfőt, hozzátéve, hogy ennek hiánya „elfogadhatatlan szenvedést, az Iszlám Állam térnyerését eredményezné, Európa számára pedig súlyos biztonsági fenyegetést”.

A brit kormány beterjesztette a Brexit-megállapodás törvénytervezetét

A brit kormány hétfő éjjel beterjesztette a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló törvénytervezetet. A tervezetnek meg kell járnia az alsó- és a felsőházi ratifikációs eljárássorozat mindegyik szakaszát, mielőtt egy végszavazással törvénybe lehet iktatni.

 

Brexit Jean-Claude Juncker Európai Unió Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek