Közélet

Németországban is emelkedhet a nyugdíjkorhatár

A német jegybank szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható az átlagéletkor kitolódása és a születések számának csökkenése miatt.

A Deutsche Bundesbank, a német szövetségi jegybank azt javasolja, hogy 2070-re 69 év és négy hónapra emeljék a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 67 évről.

A jegybank szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható az átlagéletkor kitolódása és a születések számának csökkenése miatt.

A jegybank jelezte, hogy a kormány egyelőre nem tervez változtatást a jelenlegi rendszeren.

The Deutsche Bundesbank is the Central Bank of the Federal Republic of Germany with headquarters in Frankfurt am Main and part of the European system of central banks. October 2015

A előző emeléséről még 2007-ben döntött az Angela Merkel vezette konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció. A legfőbb érv az volt, hogy a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntartható a nyugdíjrendszer. Gazdasági szereplők bátrabb lépést, az öregségi korhatárának 69 évre emelését javasolták, de a kormány akkor ezt elutasította.

Németországban 2012 januárjától fokozatosan 65 évről 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár 2031-ig, ami a nőkre és a férfiakra egyaránt vonatkozik.

Deutsche Bundesbank nyugdíj nyugdíjkorhatár
Kapcsolódó cikkek