Közélet

Kiszűrnék az egészségügy potyautasait

A PM szerint, aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, így senki nem szorul ki az ellátásból.

Az új társadalombiztosítási (tb) törvény egyik célja az, hogy a potyautasokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel (a költségvetés mellett) a közterheket tisztességesen megfizető adófizetőket károsítják, automatikusan és gyakorlatilag azonnal kiszűrje a rendszer

– közölte a Világgazdaság megkeresésére a Pénzügyminisztérium (PM). Idén január és szeptember között 75 ezren próbáltak meg jogosulatlanul igénybe venni valamilyen tb-szolgáltatást. Az adóhivatali vizsgálat során kiderült, hogy az érintettek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg.

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A PM szerint, aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, így senki nem szorul ki az ellátásból. A változás mindössze abban áll, hogy aki csak az egészségügyi szolgáltatási járulék ellenében lenne jogosult az egészségügyi ellátásra, az ne kerülhesse ki a fizetési kötelezettségét. Mint írták, a külföldön dolgozók esetében sem hoz változást a szabályokban az új törvény, főszabály szerint mindenki ott jogosult ellátásra, ahol az adót, illetve járulékot megfizeti.

Önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányos helyzetbe. A tervezet, ha elfogadják, 2020 júliusában lépne életbe. A taj számot csak abban az esetben érvénytelenítenék, ha valaki ez után halmoz fel háromhavi tartozást az egészségügyi szolgáltatási járulékból.

Pénzügyminisztérium egészségügy
Kapcsolódó cikkek