Közélet

Törökország nem mond le földközi-tengeri jogairól

„Hiú ábránd” azt remélni, hogy Törökország „a fenyegetések előtt meghajolva” lemond földközi-tengeri jogairól – írta hétfő esti közleményében a török külügyminisztérium arra a reagálva, hogy az Európai Unió külügyminiszterei néhány órával korábban elfogadták az Ankara elleni lehetséges szankciók keretét Törökország Ciprus közelében folytatott és az EU által jogellenesnek tartott próbáfúrásai miatt.

A tárca közölte: Ankara korábban számos alkalommal határozottan leszögezte már, hogy az unió „minden megértést nélkülöző” lépései ellenére sem mond le a Földközi-tenger keleti térségében Törökországnak a nemzetközi jogból eredő jogairól, valamint a kizárólag általa elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság jogairól és érdekeiről. Kiemelték: az EU hétfői döntései azt mutatják, hogy Ankara eddigi üzenetei nem érkeztek meg a címzetthez. A minisztérium hangsúlyozta:

miután az már hosszú ideje elveszítette pártatlanságát a kettészakadt Ciprus helyzetének rendezését célzó folyamatban, a Földközi-tenger keleti térségét illetően is képtelen építő jellegű állásfoglalásra.

Hozzátették: senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy Törökország folytatja próbafúrásait a térségben.

Szankciókat helyezett kilátásba az EU Törökország ellen

Az Európai Unió külügyminiszterei elfogadták hétfőn a Törökország elleni lehetséges szankciók keretét válaszul a Törökország által a Földközi-tenger keleti térségében végzett és az EU által jogellenesnek tartott próbafúrásokra.

Az uniós szakminiszterek egynapos brüsszeli tanácskozásukon megerősítették, hogy Ankara ciprusi felségvizeken végzett műveletei azonnali súlyos, és negatív következményekkel járnak az EU és Törökország közötti kapcsolatokra nézve. A tanács ismételten felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon az ilyen tevékenységektől, cselekedjen a jószomszédi viszonyok szellemében, és a nemzetközi joggal összhangban tartsa tiszteletben Ciprus szuverenitását és szuverén jogait. Az uniós Külügyek Tanácsa egyúttal felkérte a Bizottságot és az Európai Külügyi Szolgálatot, hogy terjesszenek elő javaslatokat a korlátozó intézkedések keretére vonatkozóan.

Fotó: AFP

A korlátozó intézkedések lehetővé tehetik majd azoknak az embereknek és szervezeteknek a szankcionálását, akik vagy amelyek felelősek a Ciprus közelében folyó, szénhidrogén-kitermelést célzó fúrási tevékenységekért, illetve korlátozó intézkedéseket helyez kilátásba a velük kapcsolatban álló személyekkel vagy szervezetekkel szemben is. A szankciók a személyek esetében az unió területére való beutazás tilalmát és a vagyoni eszközök befagyasztását, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalhatják magukban. Emellett uniós személyeknek és szervezeteknek tilos lesz pénzeszközöket a jegyzékbe vett személyek és szervezetek rendelkezésére bocsátani.

A Külügyek Tanácsa már korábban úgy határozott, hogy felfüggeszti az átfogó légiközlekedési megállapodásról szóló tárgyalásokat, és megállapodott arról, hogy egyelőre nem tartják meg sem az EU-Törökország Társulási Tanács ülését, sem pedig más magas szintű párbeszéd keretében esedékes találkozókat. A tanács októberi ülésén jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát, hogy csökkentsék Törökország 2020-ra szóló előcsatlakozási támogatását, és felkérte az Európai Beruházási Bankot, hogy vizsgálja felül a törökországi hitelezési tevékenységet, különös tekintettel az államkötvény-fedezetű hitelezésre.

Ciprus Törökország EU Európai Unió Földközi-tenger
Kapcsolódó cikkek