Közélet

Ismét összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel

Könnygázfelhő borította a városközpontot.

Tüntetők ismét összecsaptak a rohamrendőrökkel Bejrútban vasárnap este, az összetűzésekben többtucatnyian megsérültek, helyszíni jelentések szerint könnygázfelhő borította be a parlament környékét a libanoni főváros központjában.

A szombat esti tüntetésekhez hasonlóan a vasárnapi tiltakozások sem voltak mentesek az erőszakos cselekményektől. A rohamrendőrök és a biztonsági erők nagy számban vonultak a belvárosi utcákra, vízágyúkat, könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a köveket és petárdákat hajigáló tüntetők ellen. Órákon át tartott a csetepaté, néhány száz tüntető késő éjszaka sem távozott a Bejrút kereskedelmi negyedében lévő parlament közeléből. Egyes környékbeli utcákat katonák zárták le.

A libanoni polgári védelem tájékoztatása szerint

46 sérültet láttak el, és további 14-et kórházba kellet szállítani.

A libanoni biztonsági erők közlése szerint

27 rendőr sebesült meg a köveket hajigáló tüntetőkkel kialakult összecsapásokban.

A tüntetések szervezői azt mondták a dpa német hírügynökségnek, hogy

az erőszakos cselekményeket a Hezbollah libanoni síita szervezethez és az Amal Mozgalom nevű, síita muszlim párthoz tartozó provokátorok követték el.

Fotó: Nabíl Munzer / MTI/EPA

Libanonban október közepén kezdődtek a kormányellenes megmozdulások,

a tüntetők korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolják a teljes politikai vezetést, azt vetik a szemére, hogy az 1990-ben véget ért polgárháború óta a legsúlyosabb gazdasági válságba taszította az országot.

A tiltakozások hatására október 29-én lemondott Szaad Haríri kormányfő, de az új kormány megalakításáról folytatott tárgyalások egyelőre nem jártak sikerrel. A tüntetők ellenzik Haríri visszatérését a kormány élére, és pártoktól független miniszterelnököt akarnak.

Michel Aun libanoni elnök hétfőn csütörtökre halasztotta a parlamenti konzultációkat a miniszterelnök kinevezéséről, s tette ezt Haríri, az egyetlen jelölt kérésére, aki tovább szeretne egyeztetni a kormányalakításról – derül ki az elnöki hivatal közleményéből. A német hírügynökségnek egy Harírihoz közeli, meg nem nevezett forrás azt mondta:

a következő 72 óra kulcsfontosságú lesz, a korábbi miniszterelnök ugyanis továbbra is ragaszkodik egy szakértői kormány megalakításához.

A forrás hangsúlyozta: ha Haríri nem tudja elérni követelését, akkor valószínűleg azt fogja mondani, hogy „keressenek egy másik embert a kormány vezetéséhez”.

Harírit a tervek szerint hétfőn jelölték volna miniszterelnöknek a konzultációk során. Megfigyelők szerint Haríri azért kért halasztást, mert tudta, hogy nem kapott volna sok szavazatot, miután két keresztény parlamenti blokk úgy döntött: nem támogatja őt.

A libanoni alkotmány értelmében az elnöknek konzultálnia kell a parlamenti blokkokkal, mielőtt megbízza a miniszterelnököt kormányalakítással. Szintén az alkotmány értelmében

az államfőnek a keresztény, a kormányfőnek a szunnita muszlim, a parlamenti elnöknek pedig a síita muszlim közösséghez kell tartoznia.

A nemzetközi közösség felszólította a libanoni politikusokat, hogy a lehető leghamarabb alakítsanak kormányt, elkerülendő a teljes gazdasági és pénzügyi összeomlást.

rendőrség Bejrút Libanon összecsapás tüntetés
Kapcsolódó cikkek