Közélet

Legjobb munkahelyek: a Facebook és a Google is visszaesett

Egy amerikai álláskereső portál idén is rangsorolta a száz legjobb munkahelyet. A sorrendet a dolgozók visszajelzései alapján állították össze. Míg az éveken át jól szereplő Facebook és Google látványosan visszaestek, a Microsoft több mint tíz pozíciót javított.

Az olyan nagy hightech cégek, mint a Facebook vagy a Google, régóta olyan munkahelynek számítanak, ahol a legtöbb ember szívesen dolgozna. Ezek a vállalatok számtalan kedvezményt és munkavállalói juttatást kínálnak – írja a Bloomberg a Glassdoor nevű álláskereső portál felmérésére hivatkozva, amely azt mutatja, hogy átrendeződött a sorrend a legjobbnak számító munkahelyek listáján.

A Szilícium-völgyben székelő vállalatok kiszorultak a legjobb munkahelyek top 10-es listájáról. Az első helyet a HubSpot nevű felhőalapú szolgáltató csípte meg, míg a DocuSign a harmadik, az Ultimate Software pedig a nyolcadik lett.

A Facebook, amely az elmúlt 10 évben háromszor is a legjobb munkahelynek számított, egészen a 23. helyre zuhant vissza, ami a cég legrosszabb pozíciója azóta, hogy 2011-ben először rangsorolták az élre.

A Kaliforniában székelő közösségi médiás óriáscég a hetedik helyről esett vissza.

A Google-t 2015-ben a legjobb munkahelynek választották, az elmúlt 8 évben pedig folyamatosan a legjobb tízben volt. Idén azonban kiszorult onnan, és a 11. helyre tette a Glassdoor.

Az Apple, amely az elmúlt esztendőket figyelembe véve végig a top 25-ben végzett, ezúttal egészen a 84. helyig zuhant vissza.

Az Amazon, amely bár óriáscégnek számít, ám nem a pozitív munkakultúráról ismert, 12 egymás utáni évben maradt le a listáról.

Fotó: AFP

A Microsoft több mint tíz helyet javított: a washingtoni székhelyű szoftvercég a múlt évi 34. helyről a 21. helyre kúszott fel.

Néhány technológiai vállalat először szerepel a listán, mint például a SurveyMonkey (33. hely), a Dell (67. hely), vagy a Slack (69. hely).

A Glassdoor rangsorában szereplő legtöbb vállalat – szám szerint húsz – székhelye San Franciscóban található.

A vállalatok rangsorolásánál az alkalmazottak véleményét vették figyelembe, akik olyan területeket osztályoztak mint a kompenzáció, juttatások, munkahelyi kultúra, valamint a felsővezetés alkalmazottakhoz való viszonya, hozzáállása.

Számos nagy vállalat, köztük a Facebook és a Google negatív osztályzatokat kapott dolgozóitól, számos esetben pedig a munkavállalók nyilvánosan kritizálták a vezetői döntéseket.

A Google-nél a cégvezetés számos döntése ellen tüntetést is szerveztek a dolgozók, legfőképpen a szakszervezet ellen folytatott megfélemlítés miatt.

A Facebooknál, amely csakúgy, mint a Google, kedvezményeket – ingyen étkezés, mosodai szolgálat, vállalati közlekedés – kínál munkavállalói számára, a dolgozók felléptek azon irányelv ellen, hogy a vezetés elutasította a Facebookon közzétett politikai hirdetések ellenőrzését.

legjobb munkahelyek Microsoft Google Facebook munkahelyek
Kapcsolódó cikkek