Közélet

Lépett a Facebook az álhírek ellen

A Facebook törölni fogja a digitális trükkökkel és mesterséges intelligencia segítségével hamisított, úgynevezett deepfake videókat.

A Facebook törölni fogja a digitális trükkökkel és mesterséges intelligencia segítségével hamisított, úgynevezett deepfake videókat, amelyek egyebek mellett az idei amerikai elnökválasztás befolyásolására is alkalmak lehetnek

– jelentette be kedden a közösségi oldal.

A kaliforniai székhelyű vállalat arról számolt be, hogy a dezinformációk elleni fellépés keretében el fogják távolítani a félrevezető tartalmakat, a nyilvánvalóan paródia céljából készített videókra azonban nem vonatkozik majd ez a rendelkezés, és például a szórend megváltoztatásával, szavak kihagyásával járó hagyományos szerkesztés sem lesz tilalmas az új irányelvek értelmében.

„Bár ezek a videók még mindig ritkának számítanak a világhálón, növekvő használatuk komoly kihívást jelent az iparunk és a társadalmunk számára” – írta Monika Bickert, a Facebook globális politikájáért felelős alelnöke.

Fotó: AFP

A cég közleménye szerint emellett

meg fogják jelölni azokat a független tényellenőrzők által manipuláltnak talált képeket és videókat, amelyek esetében nem teljesülnek a törlés feltételei.

„Ha egyszerűen csak eltávolítanánk a hamisnak minősített tartalmak mindegyikét, attól még azok máshol elérhetőek maradnának. Fontos információval látjuk el a felhasználókat azzal, hogy meghagyjuk és hamisként jelöljük meg őket” – közölte Bickert.

A novemberi amerikai elnökválasz közeledtével egyre fokozódik a nyomás az internetes közösségi platformokon, hogy erősítsék a fellépést a manipulált felvételek ellen, amelyek készítői könnyen félrevezethetik a nézőket azzal, hogy ezen rendkívül fejlett technológiák használatával például soha el nem hangzott mondatokat adnak a videókon szereplő emberek szájába.

Az utóbbi években egyre nagyobb számban tűnnek fel ilyen videók, és az átlagos felhasználók jelentős része nem tudja megmondani, hogy manipulált tartalmat lát.

álhírek Facebook fake-news
Kapcsolódó cikkek