Közélet

Már nem csak okosan gazdálkodik a magyar

Hazánkban kétségkívül a legnépszerűbb társasjáték a Gazdálkodj Okosan!, de vevők vagyunk más darabokat is kipróbálni. Az elmúlt nyolc évben sokat fejlődött a játékkultúra, és újra egyre nagyobb divat lett az asztal köré ülni a barátokkal, családdal; ezt az eladási mutatók és a társasjátékozásra specializálódott bárok látogatottsága is mutatja.

A társasjátékozás a reneszánszát éli ma Magyarországon: sorban nyílnak mind a fővárosban, mind vidéken – többek között Debrecenben – a társasjátékokra specializálódott bárok. Az egyik népszerű budapesti társasjátékbár vezetője, Wittmann Ádám a VG.hu kérdésre megerősítette mindezt. A Game Up! Pub tulajdonosának elmondása szerint időpont foglalni mindenképp szükséges, annyira nagy divattá vált a társasozás.

Alapvetően a fiatal felnőttek és baráti társaságok körében népszerűek a táblás játékok, de az ötvenes korosztály tagjai is betérnek pár óra erejéig

– meséli Wittmann. Meglátása szerint az elmúlt nyolc évben nagyon sokat fejlődött a játékkultúra, és nem csak a Gazdálkodj okosan!-t veszik le a polcról az emberek, hanem a modernebb társasok felé is sokkal nyitottabbak.

A társasjáték bárok különlegessége abban rejlik, hogy a vendégek a fogyasztás mellett több játékot is kipróbálhatnak.

A bár tulajdonosa azt is megosztotta érdeklődésünkre, hogy egyre több emberhez jut el a „játszani nem gáz” szellemiség. Wittmann megjegyezte: a téli, őszi hónapokban sokkal többen választják a kikapcsolódásnak ezt a formáját, tekintve hogy a rosszabb időjárás esetén szűkül a szabadtéri programok nyújtotta választék. Megjegyezte: náluk hozzávetőlegesen háromszázféle játékból lehet választani, de folyamatosan bővül a kínálat, a fogyasztói igényekhez igazodva.

Fotó: PATRICK HERTZOG / AFP

A Regio Játék adatai is azt jelzik, hogy a társasjátékozás nem számít ideje múlt szórakozásnak Magyarországon. A vállalat a VG.hu kérésére közölte: a különböző társas-, valamint kártyajátékok a második legnépszerűbb terméktípusnak számítanak, egyedül a LEGO termékek előzik meg a közös kikapcsolódásra szolgáló társasokat.

A cég kérdésünkre elmondta: a speciálisan a társasjátékok közötti népszerűségi sorrend a következő:

  • UNO,
  • Bogyó és Babóca árnyjáték,
  • Gazdálkodj okosan!
  • és a Dobble társas
  • A közös szórakozás ára

    A társasjátékok árairól a Regio a VG.hu-nak elmondta, hogy igen változó, hozzávetőlegesen ezer forintért már lehet vásárolni kisebb útitársasokat és kártyajátékokat, de huszonötezer forintért is lehet vásárolni a hasonló kategóriájú termékek között. Átlagosan olyan 5-6-7 ezer forintot kell fizetni egy játékért.

    Megkeresésünkre hozzátették: a stratégiai játékok a drágább kategóriába tartoznak.

    A Regio kifejtette, nagy népszerűségnek örvendenek a különböző klasszikus játékok új köntösbe csomagolt, tematikus verziói is. Az esetek többségében a világhíres Monopoly-t szokták az aktuális trendeknek megfelelően átalakítani, népszerű filmes karakterekre szabott bábukkal helyettesítve a klasszikus színes fadarabokat.

    Ennek megfelelően beszélhetünk

  • Csillagok Háborúja,
  • Trónok harca
  • vagy Gyűrűk Ura
  • tematikájú Monopolykról, de korábban a Ferencváros is megalkotta a saját, zöld-fehér stílusú gazdasági játékukat.

    társasjáték Game Up! Pub Régió Játék Gazdálkodj okosan! kártya társas
    Kapcsolódó cikkek