Közélet

Orbán Viktor: 2020 egy különleges év lesz

Nemzetközi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette, hogy készen áll a következő miniszterelnök-jelöltségre.

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban megtartott évindító nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar katonák biztonságban vannak Irakban. Hozzátette, hogy az országban rakétatámadás ért olyan bázisokat, ahol magyar katonák is voltak, de egyetlen magyar sem sérült meg.

A kormány úgy döntött, hogy egy magasrangú katonai vezető utazik a helyszínre, ha szükséges, akkor minden adott az azonnali evakuálásra

– mondta a kormányfő.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy

Magyarországon 30 év után a foglalkoztatottak száma először meghaladta a 4 és félmillió főt.

Hozzátette, hogy 2010 óta 80 százalékkal nőttek az átlagkeresetek, 2010-hez képest több mint 800 ezerrel többen dolgoznak.

A bruttó átlagkeresetek folyamatosan nőnek 82 hónapja. 2010 óta 80 százalékos, és a legkisebb jövedelműeknél volt a legmagasabb az emelkedés, a 120 százalékkal emelkedett

– emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy az új munkahelyek 38 százaléka ázsiai beruházásokhoz kötődik. „Ez visszaigazolása a korábban meghirdetett keleti nyitásnak” – tette hozzá.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 2020-as év izgalmas lesz, mert a magyar modell lényegi elemekben különbözik az eurózónáétól, és eddig úgy volt sikeres, hogy közben az eurózóna is sikeres volt

– mondta.

Fókuszban az egészségügy

A miniszterelnökök egészségügyi fejlesztéseket is bejelentett: elsősorban a kórházi várótermeket, és más egészségügyi helységek rendbetételét emelte ki.

A kórházi adósságok tekintetében véget kell vetni a mostani helyzetnek, így 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot

– tette hozzá.

A klímavédelem kapcsán elmondta, hogy a kormány elfogadta az új energiastratégiát.

A Kárpát-medence alkalmas arra, hogy a legkedvezőtlenebb klímaváltozás esetén is fennmaradjon a mostani élet

– mondta a kormányfő.

Az újságíróké a terep

Beszédét követően a kormányfő az újságírók kérdésére is válaszolt. A Reuters kérdésére elmondta, hogy Magyarországnak van egy energiastratégiája és egy különálló katonai stratégiája:

Orbán Viktor szerint egyelőre nem tisztázott az európai álláspont az iráni konfliktusban, de szerinte az Európai Uniónak az USA és Izrael álláspontjára kellene állnia.

A kormányfő elmondta, hogy az ukrán elnökválasztás óta nem volt magas szintű találkozózó az új vezetéssel.

Ukrajna nagy ország, és úgy is viselkedik. Ezért nem tudott létrejönni magas szintű találkozó az elnökválasztás óta. Előbb-utóbb valaminek mégis történnie kellene.

– mondta.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Energiapolitika kapcsán elmondta, hogy a Török Áramlat megnyitása jó hír Magyarország számára.

Magyarországon az energiapolitikát eddig sikerült függetleníteni a biztonsági stratégiától és ezt a jövőben is szeretné fenntartani.

– tette hozzá. Azt is mondta, hogy a energiaellátás szempontjából kedvező a Török Áramlat megnyitása, mert ez egy újabb forrás.

A kormányfő azt mondta, már egy ideje nem volt közvetlen kommunikáció az állampolgárokkal, ezért le kell zárni a kampányidőszakot:

Vissza kell térni a rendszerére. Legalább kettőt szeretnék ebben az évben tartani

– tette hozzá.

A néppárti bölcsekkel kapcsolatos kérdésre azt mondta, hogy

nincsen időpontja a Donald Tuskkal való találkozóra.

Orbán Viktor

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a CDU-val, de hozzátette, hogy:

rossz az irány, a Néppárt liberális, centrista irányba tart, nem áll ki az eredeti értékei mellett.

Az is mondta:

az európai politikai rendszer átalakulása most zajlik, és ebben a helyzetben van lehetőség, hogy a különféle álláspontok megismerése révén dönthessünk.

Újságíró kérdésre Orbán Viktor kijelentette, hogy

készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre,

majd hozzátette, hogy a Fideszben egyelőre még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltének személyéről. Ezek után elmondta, hogy

igazat ad azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban,

de csütörtöki budapesti évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt.

A miniszterelnök továbbá elmondta, hogy a magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát. Jelezte, hogy ez a mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék. Kitért arra, általános gyakorlat, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Mint mondta, felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között.

Februártól ingyenesek a meddőségkezelési gyógyszerek

Már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek –mondta Orbán Viktor. Közölte:

jelenleg ezeket a készítményeket 90 százalékban téríti az állam, és miután volt egy zavar, a kormány úgy döntött, hogy a korábban elterjedt július elsejei határidő helyett február elsejétől lesznek ingyenesek ezek a gyógyszerek.

Hozzátette: a meddőségcentrumoknál nem államosítás történt, hanem egy kivétellel – ahol még tárgyalnak – megvásárolta a cégeket az állam. Ezt egyrészt bioetikai kérdésből tették, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt szeretnék ingyenessé tenni a szolgáltatást.

Csütörtökön bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán a miniszterelnök, miszerint a kormányfő Facebook-oldalán élőben lehet követni a 11 órakor kezdődő évnyitó sajtótájékoztatót.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10157733741531093/?type=3&theater

Korábban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közölte, hogy a nemzetközi sajtótájékoztatón sok külföldi tudósító érkezésére számítanak.

sajtótájékoztató Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek