Közélet

Az EU is lezárja a külső határait

A koronavírus-járvány terjedésének fékezésére Franciaországban kijárási korlátozások lépnek életbe kedd déltől legalább két hétre, az Európai Unió pedig lezárja a külső határait harminc napra – jelentette be Emmanuel Macron.

A francia elnök hétfő esti televíziós beszédében elmondta: szigorúan a legszükségesebbre szűkíti a franciák mozgását, a szabályszegés büntetést von maga után.

Emmanuel Macron azt is bejelentette, hogy elhalasztja az önkormányzati választások vasárnapra tervezett második fordulóját, felfüggeszti a reformokat, beleértve a vitatott nyugdíjreformot is, valamint jelezte, hogy az egy hónapra lezárja a külső határait.

Az Európai Bizottság 30 (EB) napos beutazási korlátozás elrendelésére szólította fel az európai uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából hétfőn. Ezen időszak alatt kizárólag azok léphetnének be harmadik országokból a közösség területére, akik esetében ez elengedhetetlen.

Biztosítani kell továbbra is az áruk és szolgáltatások szabad mozgását az Európai Unión belül, a szolidaritás kulcseleme az egységes piac működésének folytonossága

– figyelmeztetett hétfőn közzétett iránymutatásaiban az EB.

Védőmaszkos járókelő a La Defense párizsi negyedben, a francia üzleti élet központjában március 16-án
Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

– Sorra zárnak be az autógyárak: a Fiat, a Peugeot és a Volkswagen is érintett.

– Légitársaságok állnak le, többek között az Austrian Airlines és a Lauda is, a Ryanair pedig járatai 80 százalékát nem indítja el.

Új szakaszába ért a koronavírus-járvány Magyarországon – jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfőn.

– „Magyarország határait lezárjuk a személyforgalom elől. Csak magyar állampolgárok léphetnek be” – jelentette be a miniszterelnök a parlamentben.

 

koronavírus EU Franciaország
Kapcsolódó cikkek