Közélet

Biztató haladás a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében

A BioNTechnél folyó kutatásokat összehangolják az amerikai Pfizerrel, a felek már korábban is dolgoztak együtt influenza-védőoltások kifejlesztésében.

Felpörgött a német–amerikai versenyfutás a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztéséért. Az első eredményeket a német BioNTech vállalat érheti el, amely bejelentette, hamarosan elindíthatja a koronavírus elleni készítményének a klinikai tesztelését.

A 180 ezer fertőzést és több mint 7000 halált okozó koronavírus ellenanyagának humán tesztelését április végén kezdheti meg a BioNTech németországi önkénteseken.

Tegnapi közleményük szerint addig a BioNTechnél folyó kutatásokat összehangolják az amerikai Pfizerrel, a felek már korábban is dolgoztak együtt a hagyományos influenza elleni védőoltások kifejlesztésében. A két cég szándéknyilatkozatban rögzítette, hogy Kínát leszámítva minden más országra vonatkozóan megállapodást kötnek az ellenszerhez kapcsolódó kereskedelmi jogokról.

Fotó: AFP

A szerződés pénzügyi részleteiről és a piaci bevezetés ütemezéséről a következő hetekben egyeznek meg. A német cég alapító ügyvezetője, Ugur Sahin szerint a Pfizer bevonásával felgyorsítható az oltóanyag elkészülte és eljuttatása a világ bármely térségébe.

A megállapodásból Kína azért maradt ki, mert egy nappal korábban a sanghaji Fosun Pharma leszerződött a BioNTechhel, így Kínában a Fosuné lesz a kísérleti oltóanyaghoz kapcsolódó jogosultság.

A Fosun 50 millió dollárért vett BioNTech-részvényeket, és további 85 millió dollárral járul hozzá a BNT162 nevű molekula fejlesztéséhez.

A németeké mellett párhuzamosan csaknem negyven projekt fut: a kínai Clover a brit GSK-val fejleszt, a francia Sanofi pedig az amerikai egészségügyi minisztérium bio­-terrorizmus, pandémia és új betegségek elleni kutató-fejlesztő kormányszervével működik együtt.

A massachusettsi Moderna biotechnológiai vállalat ellenszerét hétfőn és kedden megkapta 45 amerikai önkéntes, akiknek 14 hónapon át kell naplózniuk a testhőmérsékletük alakulása mellett a tüneteket és a mellékhatásokat; de ezek a tesztvakcinák még nem tartalmazzák a vírust. A kutatásokba beszálltak amerikai egyetemek is, köztük a Georgiai Egyetem, együttműködve az EpiVaxszal.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság szerdai számában

BioNTech Pfizer vakcina
Kapcsolódó cikkek