Közélet

Brexit: a következő hónapokban pont kerülhet a határkérdés végére

Uniós és brit küldöttségek az ír határ kérdésének mihamarabbi rendezésében állapodtak meg.

Az és Nagy-Britannia Brexit-ügyi tárgyalói hétfőn, videókonferencia keretében folytatott megbeszélésükön abban állapodtak meg, hogy London, miután januárban kilépett az unióból, az elkövetkező hónapokban megfogalmazza a határellenőrzés problémáját rendező, az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv végrehajtására vonatkozó terveit – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A bizottság tájékoztatása szerint a tárgyaláson az unió részéről Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa, brit oldalról pedig Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda vezetője vett részt.

Helyettesítő részvételükre azért volt szükség, mert

  • Michel Barnier, az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalások uniós főtárgyalója március 19-én bejelentette, hogy koronavírus-tesztje pozitív lett.
  • Közvetlen tárgyalópartnere, David Frost brit főtárgyaló pedig másnap vonult önkéntes karanténba, miután az új koronavírus okozta betegség tüneteit észlelte magán.
  • Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a hétfői tárgyalási napon a felek megegyeztek, hogy részletes ütemtervet kell készíteni mihamarabb a vámellenőrzési eljárások bevezetésére az Egyesült Királyságból Észak-Írországba belépő árukra vonatkozóan, és biztosítani kell az összes szükséges egészségügyi, beleértve a növényegészségügyi ellenőrzésre vonatkozó intézkedés, valamint az egyéb határellenőrzésre vonatkozó szabályozás kialakítását.

    Fotó: AFP

    Mindkét fél egyetértett abban, hogy az egyértelmű és megbízható válaszok kulcsfontosságúak a vállalkozások számára a változásokra való felkészüléshez, a várható kihívások kezeléséhez, valamint az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv lehetőségeinek legteljesebb kiaknázásához.

    A tárgyalók megerősítették kötelezettségvállalásukat annak kölcsönös biztosítására, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai az unió területén, az uniós tagállamok lakói pedig Nagy-Britanniában korlátlanul gyakorolhassák a kilépési megállapodásban rögzített valamennyi jogukat.

    A Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről (Brexit) rendelkező – januárban elfogadott – megállapodás biztosítja az Egyesült Királyság rendezett kilépését. Kiterjed a polgárok jogaira, a pénzügyi elszámolásra, az átmeneti időszakra, az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvre, a Ciprusról, illetve a Gibraltárról szóló jegyzőkönyvre, valamint a kiválással kapcsolatos egyéb kérdésekre.

    Nagy-Britannia január 31-én lépett ki az Európai Unióból. December 31-ig átmeneti időszak van érvényben. Ennek célja az, hogy hosszabb idő álljon a polgárok és a vállalkozások rendelkezésére az alkalmazkodáshoz. Az időszak alatt megállapodásra kell jutni a jövőbeni kapcsolatokat illetően olyan ügyekben, mint a szabályozása (a két fél közötti szabadkereskedelem), a büntetőügyekben folytatott igazságügyi együttműködés, az adatvédelem, a gyógyszerekkel kapcsolatos szabályozási kérdések, a repülésbiztonság, a közúti árufuvarozás, a védelem- és biztonságpolitika vagy egyes halászati kérdések.

    A kétoldalú kapcsolatok további szabályrendszeréről szóló tárgyalássorozat március 2-án kezdődött meg Brüsszelben egy négynapos fordulóval.

    Brexit Észak-Írország határellenőrzés Nagy-Britannia Írország
    Kapcsolódó cikkek