Közélet

Uniós agrárpénzeket zsebeltek be Szicíliában 

A gyanúsítottak helyi köztisztviselők, földtulajdonosok és tanácsadók, akik összejátszottak az uniós pénzek megszerzéséért.

Az olasz pénzügyőrség egy szerdai razzia során őrizetbe vett tizenhat embert, mert európai uniós mezőgazdasági támogatásokat csaltak el Szicíliában.

A pénzügyőrség szerint

a gyanúsítottak több mint 12,5 millió eurót (4,2 milliárd forintot) vettek fel illegálisan

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap szicíliai térségnek szánt támogatásaiból a 2007-2013-as és a 2014-2020-as költségvetési időszakban.

A gyanúsítottak helyi köztisztviselők, földtulajdonosok és tanácsadók,

akik összejátszottak az megszerzéséért.

Fotó: Francesco Militello Mirto/NurPhoto

Közülük négyet őrizetbe helyeztek, tizenkettő pedig házi őrizetben várja az eljárás megindítását. Korrupció, bűnszövetségben való részvétel, hivatalos iratok meghamisítása és bizalmas információ nyilvánosságra hozatala miatt emelhetnek vádat ellenük – közölte a pénzügyőrség.

A hatóságok 12,5 millió euró értékű vagyontárgyakat, illetve 24 millió euró (8 milliárd forint) értékű vállalkozásokat foglaltak le a gyanúsítottaktól, köztük a csalás tárgyát képező mezőgazdasági területeket.

További nyolc gyanúsítottal szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el. Nekik meghatározott időközönként jelentkezniük kell a rendőrségen.

Januárban egy szintén szicíliai razzia során csaknem száz embert fogtak el,

mert 10 millió euró (3,4 milliárd forint) értékben csaltak el uniós támogatásokat. Az ügyhöz a szicíliai maffiának is köze volt.

Szícil bűnözés agrártámogatás razzia
Kapcsolódó cikkek