Közélet

A mobileszközök is fertőzésveszélyesek lehetnek

Az egyik nanotechnológiás törlőkendőt gyártó cég állítása szerint a biztonság érdekében érdemes minimalizálni az okostelefonok nyilvános használatát.

Jó eséllyel feltételezhetjük, hogy az újtípusú koronavírus akár négy napig is életben maradhat a mobiltelefonok kijelzőin és más üvegfelületeken. Elméletileg mindig négy napra karanténba kellene helyeznünk a telefonunkat nyilvános használat után, de a legalább a készülék fertőtlenítéséről muszáj gondoskodnunk – áll a virusstopshop.com közleményben.

A WHO vizsgálatai alapján az eredeti 2003-as SARS-CoV vírus üvegfelületeken 4 napig, fém és műanyag felületeken pedig 3 napig maradt életben. Az újtípusú koronavírust (SARS-CoV-2) vizsgáló amerikai egészségügyi intézet a friss kutatásából kiderül, hogy

a fémes és műanyag felületeken 3 napig marad aktív a kórokozó.

A tudósok 2020-ban azt nem tesztelték, hogy meddig lelhető fel a koronavírus az üvegen, de

az eddigi információk alapján feltételezhető, hogy 4 napig is fertőzhet.

Ezek bármilyen üvegképernyővel rendelkező eszközre vonatkoznak,

az iPhone és az Android telefonoktól kezdve a tabletekig és az érintőképernyős laptopokig

– olvasható a közleményében.

Fotó: Pixabay

A mobilkészülékek kiemelt veszélyforrások, mivel naponta akár több százszor is megérinthetjük azokat. A cég által küldött közlemény szerint elméletileg minden alkalommal négy napra karanténba kellene helyeznünk a telefonunkat azután, hogy a lakásból kilépve megérintettük őket, hiszen így bizonyosodhatnánk meg száz százalékosan arról, hogy nem szennyeződött koronavírussal. A gyakorlatban ezt nagyon nehéz lenne kivitelezni, de néhány módszerrel nagyban csökkenthetjük a készülékek okozta higiéniai kockázatot. A cég állítása szerint

a biztonság érdekében érdemes minimalizálni az okostelefon nyilvános használatát.

Hazaérve egyből mossa meg a kezét és fertőtlenítse le a készüléket egyidejűleg. Jobb híján használhatunk alkoholos törlőkendőt, de hatásosabb védelmet ad a nanotechnológiás törlőkendő.

Megóvhatjuk a kijelzőnket

A koronavírus terjedésének lelassítása érdekében a magyar cég továbbfejlesztette meglévő találmányát és már meg is kezdték a gyártást Debrecenben.

Nanotechnológiás törlőkendőjükkel az okostelefonok apró karcolásainak mélyedéseit is fertőtleníthetjük.

A törléssel 96 százalékos antibakteriális hatás érhető el,

TÜV tanúsítvánnyal hitelesítve.

„A nanotechnológiás törlőkendő a legapróbb helyeken is hatástalanítja a kórokozókat, így minimálisra csökkenti a fertőződés veszélyét. Magyarországon a termék kizárólagos forgalmazója a virusstopshop.com, ahol már elkezdték teljesíteni az első megrendeléseket.” – mondta Kollár István Steve, a cég alapítója.

fertőzés okostelefon törlőkendő kijelző koronavírus nanotechnológia
Kapcsolódó cikkek