Közélet

Letartóztatás alatt vett fel ápolási díjat egy férfi

Az ápolási díj határozata szerint a férfinak 15 napon belül jeleznie kellett volna, ha lényeges változás áll be a jogosultság feltételeiben.

Vádat emeltek egy Csongrád megyei kistelepülésen élő férfival szemben, aki letartóztatása alatt is igénybe vette beteg gyermeke után az ápolási díjat – közölte a megyei főügyészség.

Szanka Ferenc közölte, a férfit és élettárását szociális juttatással visszaélés vétségével vádolják.

A férfinak 2017. március 3-án állapítottak meg beteg gyermeke ellátása miatt havi 55 800 forint kiemelt ápolási díjat. A férfit két nappal később őrizetbe vették, majd elrendelték előzetes letartóztatását.

Fotó: Pixabay

Egészen 2019. novemberi jogerős elítéléséig letartóztatásban volt, azt követően szabadságvesztés büntetését tölti.

Az ápolási díjat megállapító határozat szerint a férfinak 15 napon belül jeleznie kellett volna, ha lényeges változás áll be a jogosultság feltételeiben. A jogszabályok szerint megszűnik az ápolási díjra való jogosultság, ha valaki kötelezettségeit nem teljesíti, letartóztatásba kerül vagy szabadságvesztését tölti.

A járási hivatal 2017 júniusában állapította meg, hogy a férfi nem jogosult az ápolási díjra, és mintegy 144 ezer forint visszafizetését rendelte el, ami azonban nem történt meg.

ápolási díj letartóztatás bűnügy
Kapcsolódó cikkek