Közélet

Már 873 idősotthonban fertőtlenítettek a katonák

Minden negyedik beteg, illetve minden negyedik elhalálozott az idősotthonokhoz köthető.

Már 873 idősotthont fertőtlenítettek a Magyar Honvédség katonái – köztük önkéntes műveleti és önkéntes területvédelmi tartalékosok is – írta a koronavirus.gov.hu pénteken.

Csak pénteken tizenkét helyszínen dolgoznak, amelyek közül három csepeli intézmény. Munkájukról Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Fővárosi Önkormányzat Tapló utcai idősek otthonában tájékozódott pénteken.

A honvedelem.hu-nak adott nyilatkozatában Németh Szilárd elmondta:

az élet újraindításának szakaszában, a Covid-19 okozta járványügyi készültséget továbbra is fenn kell tartani, hiszen az orvosok, a szakemberek, szakértők egész Európában egyetértenek abban, hogy nagyon nagy a kockázata a vírus második hullámának.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Hozzátette, hogy a fővárosban az idősotthonok azok, amelyek a leginkább ki vannak téve a veszélynek. Németh Szilárd emlékeztetett, hogy

minden negyedik beteg, illetve minden negyedik elhalálozott az idősotthonokhoz köthető.

Az államtitkára kiemelte: a hatóságok áprilisban rettenetes állapotokat találtak a Pesti úti idősotthont. Ekkor döntöttek arról, hogy az idősotthonokban a Magyar Honvédség egyedülálló vegyivédelmi és biológiai mentesítőképességét felhasználva vírusmentesítést és takarítást kell végezni.

fertőtlenítés koronavírus idősotthonok
Kapcsolódó cikkek