Közélet

Az ELTE kutatói eurómilliós projektben elemezhetik az űridőjárást

Az űridőjárás fizikai folyamatait vizsgáló, fiatal kutatók bevonásával zajló nemzetközi program négy évig tart majd.

A többi között a Nap mágneses aktivitásának és a napkitörések előrejelzésének vizsgálatára nyert csaknem 3,2 millió eurós támogatást a Space Weather Awareness Training Network projekt (SWATNET), melyben Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) is részt vesz.

Az űridőjárás fizikai folyamatait vizsgáló, fiatal kutatók bevonásával zajló nemzetközi program négy évig tart majd

– közölte az ELTE.

Az ELTE Természettudományi Karának Csillagászati Tanszéke és az Erdélyi Róbert által vezetett, gyulai központú Magyar Napfizikai Alapítvány részvételével nemzetközi konzorcium alakult plazmaasztrofizikai kérdések kutatására.

A hét ország tudósait összefogó társulást a Helsinki Egyetem koordinálja – olvasható az ELTE csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint a konzorcium által létrehozott SWATNET projekt bekerült az Európai Bizottság által meghirdetett Marie Sklodowska-Curie Actions Innovative Training Networks for joint PhD program nyertesei közé,

így a csillagászat területén – beleértve az űr- és asztrofizika szakágakat is – az egyetlen nyertes pályázat egész Európában.

Az Innovatív Képzési Hálózatok (ITN) kategóriában, melyben a SWATNET is indult, másfél ezer pályázatot nyújtottak be és alig tizedük kapott támogatást – olvasható a közleményben.

Illusztráció. Fotó: Aditya Irawan/NurPhoto

A négyéves projekt témája az űridőjárás fizikai folyamatainak vizsgálata és megbízhatóbb, pontosabb űridőjárás-előrejelző módszerek kidolgozása.

A kutatók többek között olyan alapvető fontosságú plazmaasztrofizikai kérdésekre keresik a választ, mint

  • a Nap mágneses aktivitásának eredete,
  • a napkitörések előrejelezhetőségének matematikai,
  • szuperszámítógépes
  • és gépi tanulási módszerekkel történő pontosabb modellezése.
  • Az űridőjárás fizikai folyamatait vizsgáló és fiatal kutatók tapasztalatszerzését elősegítő nemzetközi programban részt vevő kutatócsoportok vezetői között van Petrovay Kristóf, az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének vezetője és Erdélyi Róbert, a Sheffieldi Egyetem professzora, aki az ELTE Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program Frei Zsolt vezette asztro- és részecskefizikai tématerületének keretében működő kutatógárdához csatlakozott már korábban.

    A program alatt minden fiatal kutató

    legalább egy hónapot tölt majd a Magyar Napfizikai Alapítvány gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriumában.

    Emellett a 17 ország 36 kutatóintézetét és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó gazdasági szereplőjét összefogó SOLARNET programban készülő, 4 méter átmérőjű Európai Naptávcső (EST) előkészítő kutatásaiba is bekapcsolódnak a SWATNET doktoranduszai – olvasható az ELTE közleményében.

    űridőjárás SWATNET ELTE csillagászat projekt
    Kapcsolódó cikkek