Közélet

Meghalt Drobilich Gábor, a 90-es évek alvilágának egyik fő alakja

Drobilich Gábor az olajmaffia-botrányában elhíresült Energol Rt-ben volt üzlettársa Portik Tamásnak.

Kedden 66 éves korában meghalt Portik Tamás egykori mentora, az 1990-es évek alvilágának ismert alakja, Drobilich Gábor – írja a PestiSrácok.hu.

Drobilich az olajmaffia-botrányában elhíresült Energol Rt-ben volt üzlettársa Portiknak, de a cég vezetésében foglalt helyet az MSZMP KB Agitációs és Propagandaosztályát megjáró, majd a Belügyminisztérium adatfeldolgozó háttérintézményétől leszerelő Csikós József, illetve egy akkor még állományban lévő nemzetbiztonsági tiszt is.

Portik és Drobilich sokáig elválaszthatatlan szövetségesnek tűnt, ám később elszámolási viták miatt megromlott a kapcsolatuk. Drobilich Gábort egyébként az összes, Portikot érintő leszámolásos ügyben meghallgatták tanúként, de egyszer sem vallott egykori barátja ellen – írja a portál.

Portik Tamás vádlott és ügyvédje a Jozef Rohác és két társa ellen emberölés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán
Fotó: Marjai János / MTI

Drobilich Gáborról legutóbb akkor lehetett hallani, amikor kiderült, az újraindított Fenyő-ügyben hamis tanúzással gyanúsította őt meg a Fővárosi Nyomozó Ügyészség. Drobilochot Gyárfás Tamás és Portik Tamás meggyanúsítása, valamint utóbbi által titokban rögzített többszáz órányi hangfelvétel 2018 decemberi lefoglalása után hallgatta ki tanúként a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Drobilichot leginkább arról kérdezték a rendőrök, hogy beszélt-e Portik Tamással a Fenyő-gyilkosságról, vagy az emberölésért elítélt Jozef Rohácról az elmúlt években. A férfi információink szerint a rendőröknek azt mondta, ezeket a témákat Portikkal nem érintették, csakhogy kihallgatásán szembesítették azokkal a hangfelvétel-leiratokkal, amelyek ennek az ellenkezőjét igazolták. Drobilich ugyanakkor tagadta a terhére rótt bűncselekményt és állította: nem követett el hamis tanúzást.

olajmaffia Drobilich Gábor alvilág Portik Tamás
Kapcsolódó cikkek