Közélet

Szoboszlai is felkerült a Golden Boy-listára

A Golden Boy-díjat minden évben a legjobb 21 év alatti, Európában szereplő futballista kapja meg. Eddig olyanok nyertek, mint Rooney, Messi vagy Fabregas.

A 2003-ban a Tuttosport által alapított

Golden Boy-díj idei jelöltjeinek százas listájára felkerült Szoboszlai Dominik is,

a lap által kiírt közönségszavazáson rá is lehet voksolni – igaz, a díjat az év végén majd európai sportújságírók szavazatai alapján ítélik oda – írja a Nemzeti Sport.

A Golden Boy-díjat – amelyet minden évben a legjobb 21 év alatti, Európában szereplő futballista kap meg – az elmúlt évek során kilencszer támadó, nyolcszor középpályás nyerte el, s csak egyszer kapta védő az elismerést: két éve Matthijs de Ligt.

Szoboszlai Dominik
Fotó: AFP

A díjról európai sportlapok újságírói döntenek: minden szavazó öt játékost jelölhet, és sorban az elsőnek – azaz az általa legjobbnak vélt játékosnak – 10, a másodiknak 7, a harmadiknak 5, a negyediknek 3, az ötödiknek 1 pontot adhat. Az összes szavazat összesítése után a legtöbb pontot kapó labdarúgó lesz a nyertes.

A listán szerepel többek között a Salzburgot idén januárban elhagyó Erling Haaland, aki a Borussia Dortmundban valósággal ontja a gólokat, de megtalálható rajta a Barcelona ifjú csillaga, Ansu Fati, a Manchester City középpályása, Phil Foden, Haaland csapattársa, Jadon Sancho és a Bayern München ifjonca, Alphonso Davies is.

Korábban olyan játékosok nyerték el a díjat, mint Wayne Rooney, Lionel Messi, Cesc Fabregas, Sergio Agüero vagy Kylian Mbappé.

Szoboszlai Dominik Golden boy
Kapcsolódó cikkek