Közélet

Új csatornára költözik az NFL

Megállapodást kötött a National Football League (NFL) és a Network4. A szerződés eredményeként a jövőben Magyarország legújabb sportcsatornája, az ARENA4 sugározza az NFL mérkőzéseit. Az ősszel induló online platform, az ARENA4+ pedig további kiegészítő szolgáltatásokat kínál majd az NFL rajongóinak.

A közelgő NFL-szezon alatt

az ARENA4 az alapszakaszból fordulónként öt mérkőzést közvetít élőben, és a rájátszás összes találkozóját, valamint a Super Bowlt is élőben sugározza.

Ezen túlmenően a Network4 a szezon folyamán hetente jelentkező stúdióműsort is készít, melyben az NFL aktuális eseményeiről számolnak be.

Az NFL-meccsek népszerűsége gyorsan nő Magyarországon. A Nielsen Közönségmérés adatai szerint az élő mérkőzések nézettsége ma már eléri a négy legnagyobb európai futballbajnokság meccseinek nézettségét.

A legutóbbi nagydöntőt, a Super Bowlt például a 18–59 év között férfi célközönség 23 százaléka követte élőben.

Chandresh Patel, az NFL nemzetközi média részlegének igazgatója elmondta: „Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy a Network4-gyel együttműködve élőben sugározhatjuk az NFL-meccseket új sportcsatornájukon, az ARENA4-en. A Network4 szakértelme garantálja, hogy a meccseket és a kiegészítő műsorokat kiváló minőségben élvezheti az NFL egyre növekvő magyarországi rajongótábora.”

Fotó: Mark Humphrey / MTI/AP

Nick Doff, a Network4 üzletfejlesztési igazgatója hozzátette: „Az ARENA4 a sport új arcát képviseli Magyarországon.

  • Az NFL,
  • a MotoGP,
  • az IndyCar,
  • az NHL,
  • a skót Premier League,
  • az angol másodosztályú bajnokság, a Championship
  • és a francia férfi kézilabda-bajnokság
  • közvetítési jogának megszerzése átfogó és színvonalas sportportfóliót biztosít a piacon, és tekintélyes választási lehetőséget kínál a nézőknek. Célunk az, hogy a sportesemények, valamint a stúdióműsorok sugárzásának minősége méltó legyen az NFL presztízséhez és az általa kínált izgalmakhoz. Dinamikus, adrenalinlöketet sportcsatornánk, az ARENA4 tökéletes kiegészítője lesz a portfoliónkba tartozó szórakoztató csatornáknak: a TV4-nek, a STORY4-nek, a GALAXY4-nek és a FILM4-nek.”

    Borsány-Gyenes András, a cég vezérigazgatója és Juni György, a Network4 kreatív igazgatója (korábban a Duna TV Sportosztályát vezette, majd ő volt a Telesport főszerkesztője) válaszolt az Index néhány kérdésére.

    Borsány-Gyenes Andráshoz a Sport1 és a Digisport beindítása és (egy ideig) működtetése fűzhető, az Index információi szerint előtte angol sporttévéknél gyakornokoskodott:

    Pontos összeget nem mondhatok, mert köt a titoktartás, de millió dolláros nagyságrendről van szó

    – mondta el a vezérigazgató.

    Elmondása szerint az Arena4 lefedettsége egyelőre nem túl acélos, a nézőszám-csökkenés elkerülhetetlennek tűnik.

    Tárgyalunk a többi szolgáltatóval, így a Telekommal és a Digivel is, bízunk benne, hogy hamarosan megállapodunk minél többel

    – válaszolta a Network4.

    A portfóliójuk többi adója (TV4, STORY4, GALAXY4, FILM4) minden szolgáltatónál elérhető, lefedettségük 75-90 százalék közötti, ezért joggal feltételezhetik, hogy őszre sikerül megegyezniük az Arena4 kérdésében is.

    Az NFL-szerződés a tévének a cseh, a szlovák és a magyar piacra, hároméves időtartamra garantál exkluzív jogokat. Az alapszakaszból heti öt meccset adnak, a rájátszásból mindet (igen, a Super Bowl-t is), párhuzamosan a lineáris tévében és az ősszel induló online platformjukon, az Arena4+-on.

    A meccsek online mindig HD-ben lesznek elérhetők, és az eredeti, angol nyelvű hangsávról is szó van, „több más megoldás” mellett.

    A Sport1 nem szállt be a versenybe

    A VG.hu megkereste a Sport TV-t, akik a következő választ adták:

    A televíziós sportjogokért zajló versenyben az árak folyamatosan növekednek, de ésszerű üzleti vállalkozásként működve a Sport TV nem akart a már eleve jelentősen megemelt árajánlatunknál még magasabb összeget kínálni az NFL-közvetítési jogaiért.

    A Sport TV-n marad női kézilabda Bajnokok Ligája, az EHF új EHL-sorozata, a Bundesliga, az Európa Liga, az európai Eb-, és vb-selejtezők, a Nemzetek Ligája, a Német Kupa, az NBA, a UFC és a világ vezető dartsversenyei, de a Sport TV közvetíti decemberben a női kézilabda Európa-bajnokságot is.

    Faragó Richárd leigazolása még kérdéses

    A szerződés értelmében az Arena4-en lesz még egy hetente jelentkező kísérőműsor is, valami olyasmi, mint a Sport Televízió Trash Talk című magazinja, de Juni György szerint ezen is akarnak egy kicsit tekerni.

    Sporttévét csinálunk, sportközvetítésekkel, sportműsorokkal, de ahol lehet, kicsit másként, mint azt a nézők eddig megszokhatták. Egyszerre leszünk hagyományosak és újítók is.

    Az NFL-közvetítésekhez itthon hozzátartozik Faragó Richard hangja, aki 2004 óta közvetíti a meccseket. Kérdésükre, hogy le akarják-e igazolni az Arena4-hez, azt a választ kapták hogy „több kommentátorral már megállapodtunk, és jelenleg is tárgyalunk a nálunk levő sportokat jól ismerő, profi szakemberekkel a folytatásról” – jelentsen ez bármit is.

    Pár név az új NFL csapatból:

  • Kun „Maka” Zsolt lesz az NFL- és az egyetemi amerikaifutball-meccsek egyik kommentátora,
  • Kassai-Tóth Csaba, Horváth Ferenc és Ambrus Tamás is fog közvetíteni különböző sporteseményeket,
  • a Moto GP-t a rutinos Czollner Gyula-Szabó Róbert-páros közvetíti.
  • Faragó Richárd álláspontja nemrégiben került ki a Facebookra:

    Annyira friss és váratlan a hír, hogy egyelőre fogalmam sincs, mit hoz a jövő. A Jóistennek nyilván megvan a velem kapcsolatos terve, amikor eljön az ideje, velem is közli. Addig semmit sem tudok mondani.

    https://www.facebook.com/nflkonyv/photos/a.680424985302928/3431061303572602/?type=3&theater

    A teljes körűen augusztus 1-én induló ARENA4 jelenleg a Vodafone, a PR-Telecom és a Hello Digital előfizetői számára érhető el. Az ARENA4 és az ARENA4+ hirdetési képviseletét – a többi Network4 csatornához hasonlóan – az Atmedia kereskedőház látja el.

    Arena4 NFL sportközvetítés Network4
    Kapcsolódó cikkek