Közélet

Az amerikai élelmiszerfelügyelet jóváhagyta a plazmás kezelést

Több mint 70 ezer betegen alkalmazták gyógymódot sikerrel. Azonban messze még a cél, a halozási rátát 35 százalékkal kéne csökkenteni.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) vasárnap sürgősségi eljárásban engedélyezte a konvaleszcens plazmát, mint kezelési módot – írja a CNN.

A készítmény – amely olyan emberek vérének felhasználásával készült, akik már átestek a betegsége és felépültek – a vizsgálatok szerint hatékonynak tekinthető, a várható felépülés esélye pedig meghaladja a termék lehetséges kockázatait.

Gyógyult betegek antitestjeivel kezelnék a koronavírust

A már felépült páciensektől – a beleegyezésükkel – vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát, amelyet azután megvizsgálnak az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében.

A megfelelőnek ítélt vérplazmát ezután a Covid-19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapnák meg.

A Fehér Ház is megszólalt, Donald Trump a bejelentésében úgy fogalmazott:

Rendkívüli örömömre szolgál, hogy valóban történelmi bejelentést tehetek a kínai vírus elleni küzdelemben, és amelynek köszönhetően számtalan emberéletet menthetünk meg. A döntés értelmében széles körben hozzáférhetővé válik a terápia.

A múlt héten Trump néhány egészségügyi tisztviselőt azzal vádolt meg, hogy egy ellene szóló politikai lejáratókampányban vesz részt, mert nem hagyták jóvá a kezelést.

Fotó: Alex Edelman / AFP

Vasárnap egy, a Fehér Ház koronavírus munkacsoportjához közeli forrás azt mondta a CNN-nek, hogy az FDA felülvizsgálta a kiegészítő adatokat, mielőtt jóváhagyta volna az eljárást.

Hozátette, a felügyeletnek semmilyen kötelezettsége nincsen meghajolni bármilyen külső nyomás előtt döntéshozatala során.

A szakemberek bizonytalanok, több információra van szükségük

Az összegyűjtött adatok azt sugallják, hogy azon betegek esetében bizonyult a terápia igazán hatékonynak, akiket a betegség korai szakaszában, az azonosítást követő három napon belül magas ellenanyagtartalmú plazmával kezelték.

Körülbelül 35 százalékkal növelte a felépülési rátát. A cél az lenne az amerikai egészségügyi államtitkár, Alex Azar szerint, hogy a halálozási rátát hasonló arányban csökkentsék.

Itthon is keresnek donorokat

Az országos tisztifőorvos körülbelül háromszáz lehetséges donort értesített levélben még májusban, arra biztatva őket, hogy váljanak vérplazma donorrá.

 

koronavírus USA FDA plazma
Kapcsolódó cikkek