Közélet

Csak tippelni lehet a SpaceX értékét

Új fejezetet nyitott az űrhajózás történetében a SpaceX, de azt egyelőre nem lehet pontosan felmérni, mekkora lehet a cég piaci értéke, és mennyi nyereséget hozhat a jövőben.

Szerencsésen visszaérkezett a SpaceX Dragon űrkapszulája vasárnap a Mexikói-öbölbe, a fedélzetén a NASA két asztronautájával, Doug Hurley-vel és Bob Behnkennel.

Ez volt az első alkalom, hogy egy magánvállalat által épített eszköz járt az űrben, szintén magánvállalat által fejlesztett rakéta segítségével, ráadásul a kapszula és a meghajtóegység újra felhasználható.

A SpaceX új fejezetet nyitott az űrkutatás történetében, így a MarketWatch szerint jogosan merül fel a kérdés, mekkora a cég piaci értéke.

Fotó: SPACEX / AFP

A válasz azonban nem egyszerű, részben a SpaceX különleges technológiája miatt, részben pedig azért, mert

az által alapított cég magánkézben van, így nem áll az elemzők rendelkezésére az összes szükséges adat.

A Morgan Stanley azért megpróbálta kiszámítani, és hipotetikusan arra az eredményre jutott tegnap reggel kiadott jelentésében, hogy diszkontált pénzáramlás alapján a cég értéke „valahol nagyjából a 200 millió és a 175 milliárd dollár között mozog”.

Vagyis mai értéken számítva az igen-igen tág összeghatárok közötti értékben generálhat készpénzt a jövőben a cég.

A Morgan Stanley alapforgatókönyve szerint a cég piaci értéke 50 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy

ezzel a SpaceX bekerült a tíz legnagyobb űr-, illetve védelmi konglomerátum közé.

Azonban sok szakértő vitatja, hogy a vállalat képes lenne az amerikai kormányzaton kívül bárki mással szerződést kötni űreszközök kilövésére – Washington pedig ekkora összeget nem fog költeni erre a célra.

További részletek a Világgazdaság keddi számában.

Elon Musk űrkutatás SpaceX Washington technológia NASA MarketWatch konglomerátum
Kapcsolódó cikkek