Közélet

Hatalmas összegeket fordítanak majd az adatközpontok fejlesztésére

Míg 2019-ben még 82 milliárd dollárt költöttek adatközponti beruházásokra a nagy felhő szolgáltatók, addig 2023-ra ez az összeg elérheti a 125 milliárd dollárt.

A következő években is hatalmas összegeket fordítanak majd az adatközpontok fejlesztésére, 2023-ban akár már 125 milliárd dollárt is szánhatnak erre a célra. Az ezekben a létesítményekben elhelyezett szervereken futó alkalmazások vállalkozások és egyéni felhasználók tömegeit szolgálják ki, ezért kulcsfontosságú a folyamatos működés és a megfelelő biztonság – olvasható a Schneider Electric közleményében.

Míg 2019-ben még 82 milliárd dollárt költöttek adatközponti beruházásokra a nagy felhő- és kolokációs szolgáltatók, addig 2023-ra ez az összeg elérheti a 125 milliárd dollárt az Omdia előrejelzése szerint. A beruházások üteme még gyorsulhat is, hiszen

a járvány hatására elképesztő mértékben megnőtt az igény a távmunkát és a digitális oktatást támogató alkalmazásokra, illetve látványosan bővült a kereslet az üzleti szektorban a felhőalapú megoldásokra.

Fotó: Pixabay

Az adatközpontokban lévő szervereken futtatott kritikus alkalmazások miatt kiemelten fontos ezen létesítmények és a bennük található eszközök biztonsága, mind szoftveres, mind fizikai szempontból.

Jelentős kihívás ugyanakkor, hogy különböző okok miatt – agilis működés, költségcsökkentés, jogszabályi megfelelés – számos vállalatnál hibrid környezeteket alakítanak ki, különböző eszközökkel és megoldásokkal, és ezek menedzselése pedig komoly feladatot jelent. Ráadásul a kapcsolódó költségek és hatékonysági mutatók a legtöbb üzemeltető és felhasználó számára követhetetlenek.

adatközpont
Kapcsolódó cikkek