Közélet

Kifizette a doppingvétség miatti bírságot az Orosz Atlétikai Szövetség

Az összeget az orosz sportminisztérium biztosította, mivel az orosz sportági szövetség saját erőből nem tudott volna utalni.

Az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) szerdán jelezte, hogy kifizette 6,31 millió dolláros büntetését a nemzetközi szövetségnek (WA), ezzel elkerülte a kizárást.

A WA később megerősítette a pénz megérkezését. Az összeget az orosz sportminisztérium biztosította, mivel

az orosz sportági szövetség saját erőből nem tudott volna utalni.

A WA márciusban 10 millió dollárra (2,94 milliárd forintra) büntette orosz tagszervezetét korábbi doppingmanipulációk miatt.

A nemzetközi szövetség a bírság összegének felét két évre felfüggesztette, a fennmaradó bírság, illetve egyéb felmerülő eljárási költségek – összesen mintegy 6,31 millió dollár – megfizetésére viszont július 1-ig adott határidőt.

Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency

Ezt viszont az oroszok elmulasztották, ezért július 30-án úgy döntött a WA vezetése, hogy ha augusztus 15-ig sem érkezik meg a pénz, kizárja soraiból az orosz szövetséget.

A VFLA 2015 óta felfüggesztés alatt áll, sportolói nem képviselhetik a nemzetközi versenyeken országukat, csak külön eljárás végén kaphatnak versenyengedélyt,

és pozitív elbírálás esetén is csak semleges színekben indulhatnak a viadalokon.

A kizárás azt jelentette volna, hogy orosz atléták semmilyen formában nem versenyezhetnek a nemzetközi porondon.

A nemzetközi szövetség a július elsejei határidő lejárta után egyből cselekedett, és felfüggesztette az orosz atléták versenyengedély-kérelmeinek elbírálását.

bírság dopping Orosz Atlétikai Szövetség
Kapcsolódó cikkek