Közélet

Parttalannak tűnik a Lánchíd körüli fővárosi ügyetlenkedés

A közbeszerzést kiírók megismerkedhettek a jogszabályi előírásokkal is a Közbeszerzési Hatóság segítségével.

A főváros nem ért egyet a Közbeszerzési Hatóság azon döntésével, amellyel nyolc évre csökkentette a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzésnél a referenciaidőszakot, mert a korlátozás alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester kedden. A Közbeszerzési Hatóság a sajtóban is megjelent főpolgármesteri bejegyzésre reagálva leszögezte:

a jogszabályok betartása nem választás kérdése, a törvényi előírások egyaránt kötik a hatóságot és a közbeszerzések szereplőit.

Karácsony Gergely hangsúlyozta: az eredeti kiírást jogilag megalapozottnak tartják, mégis, a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgető szüksége nem ad más lehetőséget, mint a kormányzati hatóság előírásának beépítését a kiírásba. Ezt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja – írta a főpolgármester, hozzátéve, „a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást”. Emlékeztetett, a BKK igazgatósága körülbelül tíz napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. Mint írta, a közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló tízéves referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak nyolc évre csökkentését – közölte Karácsony Gergely utalva valamiféle összeesküvés elméletre.

Ezzel szemben a Közbeszerzési Hatóság (KH) felhívta a figyelmet arra, hogy a Lánchíd felújításával kapcsolatos hirdetmény esetében azért megalapozatlanok a kifogások, mert az előírható referencia-követelmény időbeli korlátait jogszabály határozza meg. Vagyis a törvény értelmében az ajánlatkérőnek arra van lehetősége, hogy legfeljebb 11 éven belül megkezdett, de 8 éven belül befejezett referenciát követeljen meg. Tehát a jogszabály előírja mind a kezdés, mind a befejezés időpontját. A jelen ügyben releváns jogszabály egyetlen irányban enged eltérést, mégpedig a kezdés idejében, ami indokolt esetben – éppen a verseny biztosítása érdekében – 11 évnél korábbi is lehet.

Ezt az előírást jelen ügyben az ajánlatkérő nem tartotta be, így a felhívás jelenleg jogellenes tartalmú, a hirdetmény jogszerűségéhez elengedhetetlen, hogy megváltoztassa ezt a feltételt – mutatott rá a KH.

A hatóság közleményének megjelenése után a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósága is megszólalt. Tájékoztatásuk szerint, ma rendkívüli ülésen eleget tettek a Közbeszerzési Hatóság „újonnan támasztott követelményeinek.” Vagyis megfeleltek a törvényi elvárásoknak, s ez immár lehetővé teszi, hogy a felújítás az eredeti terveknek megfelelően 2021 tavaszán elkezdődjön.

Tartalmi hibákért dobták vissza a Lánchíd-tendert

A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a dokumentumot, így a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának módosítania kell azt.

 

Karácsony Gergely Közbeszerzési Hatóság Lánchíd
Kapcsolódó cikkek