Közélet

Rátámadtak BBC orosz tudósítóira Fehéroroszországban

A fehérorosz fővárosban orosz és lengyel újságírókat is értek „nehezen magyarázható hatósági intézkedések”.

Civil ruhás emberek támadtak kedden a BBC orosz nyelvű szolgálatának újságíróira a fehérorosz fővárosban, Minszkben. Az esetről a hírportál számolt be. Azt írták, feketeruhás férfiak egy csoportja közelítette meg az újságírókat, akiktől akkreditációjukat követelték. Amikor bemutatták a nyakba akasztható igazolványukat az egyik feketeruhás letépte a dokumentumot az újságíró nyakáról. Egy másik mozdulattal pedig kiragadta a kamerát az operatőr kezéből, és megpróbálta összetörni.

Az operatőrt megütötték, és ütéseket mértek kamerájára is.

A BBC orosz szolgálata mindhárom újságírójának a fehérorosz belügyminisztérium adta ki a helyi működési engedélyt, az újságírók emellett sajtó feliratú mellényt viseltek.

A fehérorosz fővárosban orosz és lengyel újságírókat is értek „nehezen magyarázható hatósági intézkedések”.

Fotó: Pixabay

Fehéroroszországban vasárnap tartottak elnökválasztást, ahol az exit poll eredmények ismertetése után tiltakozások és összecsapások kezdődtek.

Az ellenzék szerint a 26 éve hivatalban lévő államfő, Aljakszandr Lukasenka, aki a hivatalos adatok szerint a szavazatok több mint 80 százalékát kapta, elcsalta a választást. A megmozdulások hétfőn és kedden is folytatódtak.

Az összecsapásokban legkevesebb egy ember meghalt, és több százan megsérültek. Sajtójelentések szerint mintegy háromezer embert őrizetbe vettek.

A fehérorosz állami választási bizottság előzetes eredményei szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt 10,9 százalékot szerzett az elnökválasztáson.

Fehéroroszország újságíró BBC
Kapcsolódó cikkek