Közélet

Bejrúti robbanás: egy hónappal később túlélőket keresnek

A keresőcsapatok lepték el a robbanás környékét, miután mozgást észleltek a törmelék mélyén.

A Bejrútban elraktározott, majd felrobbant nagy mennyiségű műtrágya szinte teljes egészében elpusztította a város kikötőjét, azonban még most is mentőcsapatok dolgoznak azon, hogy 30 nappal a katasztrófa után találjanak túlélőket – írja a CNN.

George Abu Musa, a libanoni védelmi erők műveleti vezetője pénteken az amerikai hírtelevíziónak elmondta, hogy a mentés során „fél méterre megközelítették az egyik túlélőt”.

A keresőcsapatok csütörtökön lepték el a robbanás környékét, miután mozgást észleltek a törmelék mélyén.

Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency / AFP

Helyi idő szerint péntek reggel a termikus képalkotó rendszer élő emberek hőjelét tárta fel a romok alatt. A mentők azóta percenként tizennyolc lélegzetvételt észleltek

– mondta el a CNN-nek Eddy Bitar, a Live Love Beirut nevű civil szervezet társalapítója. Ez a légzési szám nyugalmi állapotban átlagosnak felel meg, azonban a jelzavarok miatt könnyen lehet, hogy tévesek az adatok.

A mentőcsapatok a környéken összegyűlt bámészkodó tömeget arra kérték, hogy maradjanak csendben, telefonjaikat kapcsolják ki, hiszen azzal is zavarhatják mentési folyamatban használt gépek működését, amelyek a túlélők légzését, szívverését is kimutatja.

Bejrúti robbanás: külföldi munkások és sofőrök is az áldozatok között

Sok olyan eltűnt van, akit nem tudnak azonosítani.

A keresés azután indult, hogy egy, a chilei mentőcsoporttal érkezett és az elpusztított épület mellett elhaladva jelezni kezdett – mondta Eddy Bitar, a civil szervezet munkatársa. A hőképalkotás később két testet mutatott – egy kisebb, összegömbölyödött és egy nagyobb testet egymás mellett – tette hozzá.

„Kis esély van arra, hogy az illető még életben van” – mondta Bitar. A mentőcsoportok vastag betontörmelékeken keresztül alagutakat vájnak, hogy a lehetséges túlélőhöz férkőzzenek. Francisco Lermanda, a Topos Chile chilei kutató-mentő szervezet munkatársa felhívta a figyelmet arra: nagyon kicsi az esélye annak, hogy ennyi ideig életben lehet maradni a romok alatt, de nem zárta ki.

Egy ember, például 28 napot töltött a romok alatt rekedve Haitiban

– tette hozzá.

Csütörtökön fel kellett függeszteni a mentést, mert félő volt, hogy az egyik fal összeomolhat, és veszélybe sodorhatja a mentőcsapat életét

– mondta a bejrúti tűzoltóság tisztje.

A döntés miatt sokan nemtetszésüknek adtak hangot. A chilei csapat visszavonulása után sokan követelték a művelet azonnali folytatását, melyet csak pénteken hagytak jóvá. Egy nő azt mondta: rendel darut, míg mások maguk ajánlkoztak a túlélők felkutatására.

A bejrúti robbanás mérlege

A robbanás ereje akkora volt, hogy nem csak a kikötőt pusztította el, hanem több mint 300 ezer embert tett földönfutóvá.

 

Bejrút robbanás mentőcsapatok
Kapcsolódó cikkek