Közélet

Pontatlanság miatt akár le is csúszhatunk az év végi ajándékokról

A járvány miatt még inkább szükséges, hogy időben rendeljen, aki külföldről, főleg az Európai Unión kívülről szeretne karácsonyi ajándékot vásárolni.

Jelentősen megnőtt az igény az online vásárlásokra idén a tavaszi veszélyhelyzeti időszakban, többen vásároltak a korábbiakhoz képest és sokan rendeltek külföldről egyéni védőeszközöket is – közölte a Magyar Posta.

Ezzel párhuzamosan a postai szállítási útvonalak időszakos akadályozottsága miatt kiszámíthatatlanná vált az Európai Unión kívülről érkező árutartalmú küldemények szállítási ideje,

az első félévben mintegy negyedével csökkent a nemzetközi bejövő árutartalmú küldemények volumene az előző évhez képest.

A megszűnésével sem változtak a trendek,

ezért éves szinten a Magyar Posta mintegy 20 százalékkal alacsonyabb forgalomra számít a nemzetközi bejövő árutartalmú küldeményeknél.

Fotó: Kallus György / VG

A koronavírus-járvány miatt még inkább szükséges, hogy időben rendeljen, aki külföldről, különösen az Európai Unión kívülről szeretne karácsonyi ajándékot vásárolni.

A mielőbbi kézbesítéshez a pontos cím mellett javasolt a telefonszám és az e-mail-cím megadása is.

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hasonlóan a korábbi évekhez, felkészült a karácsonyi forgalomból adódó többletfeladatokra, hogy az ügyfelek minél rövidebb idő alatt juthassanak hozzá a megrendelt csomagjaikhoz.

Érdemes az online rendeléskor figyelembe venni a küldeményekre vonatkozó vámszabályokat.

A tavaly 83 ezerszer vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat, ez a szám idén már szeptember végén eléri az 57 ezret.

A csomagok leggyakrabban étrend-kiegészítőt, ruházati termékeket, kozmetikumot, elektronikai kiegészítőket, kerékpár és motorkerékpár alkatrészeket, egészségügyi védőeszközöket, maszkokat, gumikesztyűket, a levegő fertőtlenítésére alkalmas ózongenerátorokat tartalmaztak.

Gyakori, hogy az emberek engedély nélkül, elővigyázatlanul rendelnek meg ismeretlen eredetű és összetételű gyógyszereket, melyeket – a szakhatóság véleménye alapján – le kell foglalni, vagy vissza kell küldeni külföldre.

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal koronavírus járvány csomagküldés Európai Unió posta Magyar Posta
Kapcsolódó cikkek