Közélet

Távozik Budapestről az amerikai nagykövet

David B. Cornstein bejelentette lemondását. A diplomata bejegyzésében nem indokolta döntését.

Büszkeséggel és némi szomorúsággal tudattam Donald Trumppal és Szijjártó Péter külügyminiszterrel, hogy november 1-jével lemondok az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjáról

– közölte David B. Cornstein amerikai nagykövet a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Cornstein azt írja, megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot, melyet szeret, egy olyan országban, amelyet őszintén megkedvelt, de kétoldalú kapcsolataink túlmutatnak egyetlen emberen.

„Nagyon büszke vagyok arra, amit a budapesti Amerikai Nagykövetség teljes csapatával – magyarokkal és amerikaiakkal egyaránt – elértünk az országaink mint szövetségesek közötti kapcsolatok erősítése terén.

Hiányozni fog Magyarország, a csodálatos barátok és emlékek, amelyeket itt szereztem, ám nagykövetségi kollégáimat, Magyarországot és a magyar népet mindörökre a szívembe zártam” – írta.

https://www.facebook.com/hungary.usembassy/photos/a.181324323978/10158791372748979/?type=3

A most 82 esztendős nagykövet 2018-ban érkezett Magyarországra, Donald Trump elnök politikai kinevezettjeként. A diplomata fontos célként jelölte meg a szerinte Magyarországon és Közép-Európában jelentkező antiszemitizmus visszaszorítását. Szorosan együttműködne a zsidó szervezetekkel és más vallási közösségekkel, valamint a magyar kormányzattal annak érdekében, hogy a zsidó közösség biztonságban érezze magát.

Donald Trump korábban úgy nyilatkozott Cornsteinről, hogy szerinte az új nagykövet nagyszerű ember, akinek az érkezése lehetőséget biztosít a kétoldalú kapcsolatok további javítására.

Korábban Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein nagykövet aláírt egy közel egymilliárd dolláros beszerzésről szóló szándéknyilatkozatot arról, hogy az Egyesült Államoktól vesz légvédelmi rakétarendszerhez komponenseket a Magyar Honvédség. Cornstein akkor azt mondta, hogy Magyarország és az USA között ezzel a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg.

 

David B. Cornstein
Kapcsolódó cikkek