Közélet

A nők többsége még mindig nem veszi elég komolyan a mellrákot

A kutatás szerint hét tagállamban voltak a szűrési arányok 50 százalék alatt, míg három országban 75 százalék felett volt ez az arány.

Az statisztikai hivatala a mellrák elleni küzdelem hónapjának alkalmából idén is közzétette a mammográfiás szűrővizsgálatokban részt vett nők arányát tagállamonként. Jelentős eltéréseket lehet megfigyelni az európai országok között – derül ki az Eurostat szerdai felméréséből.

A friss statisztikát összehasonlítva a 2013-as számokkal azt állapíthatjuk meg, hogy a 20 tagállamból rendelkezésre álló adatok alapján, csak 9 esetében nőtt a szűrővizsgálatok aránya. Mindeközben 11 állam esetében enyhe csökkenés volt megfigyelhető.

A kutatás szerint hét tagállamban voltak a szűrési arányok 50 százalék alatt. Ezzel párhuzamosan három tagállamban 75 százalék felett volt ez az arány,

  • Finnország esetében 84 százalék,
  • míg Dániában 83 százalék,
  • addig Hollandiában a nők 77 százaléka vett részt ilyen szűrési vizsgálaton.
  • A következő ábrán azoknak az 50 és 69 év közötti nőknek az arányát láthatjuk tagállamokra bontva, akik részt vettek mammográfiás szűrővizsgálaton 2018-ban.


    Fotó: Eurostat

    Magyarországon a nők 40 százaléka vett részt mammográfiás szűrővizsgálaton.

    A többi visegrádi ország esetében a legmagasabb arányt Csehországban találták a nők 61 százalékával, míg Szlovákiában már csak 30 százalékkal. Lengyelország tekintetében nincsen elérhető adat az időszakról.

    Szlovákia mellett a mammográfiás szűrővizsgálatok aránya a legalacsonyabb Bulgáriában (21 százalék) és Cipruson (33 százalék) volt az Eurostat adatai szerint.

    Október 1-jén ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját.

    Magyarországon évente 33 ezer ember hal meg rosszindulatú daganat miatt. Rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint kétezer nőt veszítünk el, miközben az időben felismert betegség esetén nagyobb a gyógyulási esély.

     

    Eurostat mellrák mammográfia
    Kapcsolódó cikkek