Közélet

Előnyt jelent a munkaerőpiacon a Corvinus-diploma

A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai szerint a Corvinus-diploma értéke kimagasló és időtálló.

Magas fizetésre számíthatnak azok, akik a Corvinuson diplomáznak, derült ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatainak elemzéséből. Az adatok alapján az látszik, hogy a corvinusos hallgatók jellemzően magasabb kezdőfizetést kapnak, mint az azonos szakokon végzettek országos átlaga. 7-7,5 év távlatában pedig akár átlagosan 60 százalékkal is magasabb lehet a Corvinuson végzettek jövedelme.

Jelentős előnnyel indulnak a munkaerőpiacon azok, akik a Budapesti Corvinus Egyetemen szereznek alap- illetve mesterszakos diplomát, derült ki a Diplomás Pályakövetési Rendszer 2018-as adatainak elemzéséből. A 2009-2010 és 2015-2016 között végzettek 2017. decemberi bruttó átlagjövedelmeinek elemzése alapján az azonos szakokon végzettek országos átlagkeresetéhez képest összességében

a Corvinuson végzettek átlagjövedelme magasabb volt, a kezdőfizetésektől (1-1,5 évvel az abszolutórium megszerzését követően) a hosszútávú fizetésekig (7-7,5 évvel az abszolutórium megszerzése után).

Az elemzés során az egyes Corvinus-szakokról kikerülő diplomások átlagjövedelmét vetették össze az azonos szakokon végzettek országos átlagfizetésével. Az összesített adatok alapján elmondható, hogy a Corvinus diplomái – mind a gazdaság-, mind a társadalomtudományi területeken – egyértelműen időtállóan értékesek. Több szak esetében az is látszik, hogy az idő múlásával az országos és a corvinusos átlagbérek egyre jobban elváltak egymástól és 7–7,5 év után még nagyobbak a különbségek a corvinusosok javára.

A pályakezdő, 2015-2016-ban Corvinus BA/BSc- szakokon végzett fiatalok átlagkeresete 19 százalékkal magasabb volt 1-1,5 év után, mint az azonos alapszakokat végzettek országos átlagkeresete. Hosszabb távon pedig még nagyobb különbségek rajzolódnak ki az adatokból a Corvinuson végzettek javára:

a 2009-2010-ben végzettek 2017. decemberi bruttó fizetéseiből az látszik, hogy már 49 százalékkal volt magasabb a Corvinuson alapszakot végzettek átlagfizetése.

A DPR adatai szerint 2017. decemberében, a Corvinus által is meghirdetett mesterszakokon végzettek országos átlagkeresete magasabb volt, mint a Corvinus által is meghirdetett alapszakon végzetteké: tehát alapvetően megéri mesterszakot végezni.

Fotó: Jászai Csaba / VG

A mesterszak elvégzése emellett magasabb szakmai elismertséggel is párosul, azaz könnyebben lehet érvényesülni a munkaerőpiacon. Ez a gyorsabb elhelyezkedési lehetőséget is jelenti:

a Corvinus alapszakot végzettekkel szemben, aki Corvinus mesterszakot végez fele annyi idő alatt talál magának munkát.

A már említett DPR adatokból elérhető legfrissebben abszolválók (2015-2016) közül a Corvinus alapszakosok átlagosan 2, a Corvinus mesterszakosok pedig átlagosan 1 hónap alatt helyezkedtek el.

A Corvinus diploma legnagyobb előnye a mesterszakok esetében a fizetés volumenének hosszútávú növekedésében mutatkozik meg:

míg a 2015-2016-ban végzettek átlagos kezdőfizetése bruttó 406 ezer forint volt 2017. decemberében, addig a 2009-2010-ben végzettek átlagosan bruttó 645 ezer forintot kerestek ekkor.

Ez alapján elmondható, hogy a fizetési volumenek körülbelül 6 év alatt 59 százalékkal növekednek a corvinusosok esetében. Ugyanezen számokat megnézve az országos adatokból csak 46 százalékkal magasabb volumennövekedés látszik.

A Corvinus alapszakjai közül a legnagyobb pozitív fizetésbeli különbség a Kommunikáció- és médiatudomány, a Gazdálkodási- és menedzsment, a Pénzügy és Számvitel, illetve a Nemzetközi Tanulmányok esetében rajzolódik ki az adatokból: ezen szakok esetében átlagosan 47-64 százalékos többletet eredményezett 7-7,5 év távlatában a Corvinus-diploma az azonos szakon végzettek országos átlagához képest.

A mesterszakok közül kiemelhető a Vezetés és szervezés mesterszak. A 2015-2016-ban végzett corvinusos diákok 1-1,5 év után bruttó 427 ezer forintot kerestek havonta, a 2009-2010-ben végzettek 7-7,5 évvel később viszont már csaknem ennek a kétszeresét, 763 ezer forintot. Az ugyanezen szakon végzettek országos átlagkeresetét nézve nem figyelhető meg hasonló növekedés: országosan hosszútávon (7-7,5 év) 49 százalékkal kevesebb az átlagkereset a Corvinuson végzettekéhez képest.

A legmagasabb fizetést a Corvinuson nemrég elindult Biztosítási és pénzügyi matematika mesterszak végzettjei érték el (bruttó 784 ezer forint 6-6,5 év után), ezt követi a már említett Vezetés és szervezés mesterszak (bruttó 763 ezer forint 7-7,5 év után).

Utóbbi szakkal a Corvinus felkerült a Financial Times Masters in Management 2020-as rangsorának 100 legjobb üzleti iskolája közé is. A Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterszakon szerzett diplomával pedig a 2018-as adatok alapján bruttó 751 ezer forintra számíthatnak a végzettek 7-7,5 évvel a végzés után.

 

oktatás felsőoktatás Budapesti Corvinus Egyetem
Kapcsolódó cikkek