Közélet

Hangsúlyt kell fektetni a roma kisebbségek problémáinak megoldására

Az Európa Tanács illetékes bizottsága átfogó nemzetpolitikai keretrendszer létrehozását szorgalmazta a lakhatással kapcsolatban.

A Magyarországon élő roma kisebbség nehézségekkel küzd a közélet minden területén, javítani kell hozzáférésüket az oktatáshoz, a foglalkoztatáshoz, a lakhatáshoz, valamint az egészségügyi ellátáshoz, parlamenti képviseletük, és kulturális tevékenységeik finanszírozása megfelelő – állapította meg az Európa Tanács illetékes bizottsága hétfőn közzétett jelentésében.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének tanácsadó bizottsága 2019 decemberében tett magyarországi látogatása alapján készített véleményt, amely szerint sürgős intézkedések meghozatalára van szükség a korai iskolaelhagyás elleni küzdelem sikeréhez, valamint a romák befogadó és minőségi oktatásának előmozdításához a szegregált területeken is.

Átfogó és hatékony programot kell kidolgozni a hátrányos helyzetűeket tanítók képzésére

– emelte ki a jelentés.

A jelentéstevők átfogó nemzetpolitikai keretrendszer létrehozását szorgalmazták a lakhatással kapcsolatban,

valamint a szociális és támogatott lakhatás „jelentős fejlesztését” sürgették.

Illusztráció. Fotó: ERENC ISZA / AFP

Az egészségügyi ellátás terén a vélemény „átfogó cselekvési terv” kidolgozását kérte a romák által lakott hátrányos helyzetű területeken jelentkező szolgáltatási hiány kezelésére, valamint a diszkriminációellenes törvények megismertetését javasolták az egészségügyi szakemberek és a betegek körében egyaránt.

A tanácsadó bizottság elismeréssel szólt a nemzeti kisebbségek parlamenti munkában való képviseletéről,

valamint a kisebbségekkel kapcsolatos kulturális tevékenységek finanszírozásának folyamatos növekedéséről

az elmúlt öt évben.

Azt javasolták, hogy a magyar hatóságok vonják be a kisebbségek képviselőit az ilyen finanszírozás tervezésébe és elosztásába is.

A vélemény szerint „a politikai diskurzusban és a médiában általánossá vált az elfogadás hiányának légköre”, ami akadályozza a roma kisebbségekhez tartozók szabad véleménynyilvánítását.

A jelentéstevők ezért arra szólították fel az illetékes hatóságokat, mozdítsák elő az elfogadás,

a kultúrák közötti párbeszéd és a kölcsönös tisztelet szellemét,

és határozottan ítéljék el a rasszista, kirekesztő nyelvezetet a közszférában.

Kijelentették továbbá, hogy az egyházak és a vallási felekezetek finanszírozási rendszere szintén lehetővé teszi a hátrányos megkülönböztetést, a kisebb létszámú közösségek alacsonyabb támogatása, illetve az ilyen felekezetek adózási státusa révén.

A probléma orvoslása érdekében a tanácsadó bizottság annak biztosítására szólította fel a magyar hatóságokat, hogy törvényben és a gyakorlatban is garantálják a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogát a hátrányos megkülönböztetéstől mentes vallási intézmények, szervezetek vagy egyesületek létrehozására.

szociális támogatás keretrendszer roma kisebbség Európai Tanács
Kapcsolódó cikkek