Közélet

Nem csillapodnak a kedélyek Amerikában: felgyújtottak egy bostoni szavazóurnát

A bostoni könyvtárban található urna 122 szavazatot tartalmazott, közülük 35 megégett.

Felgyújtottak egy szavazóurnát a november 3-i amerikai választások közeledtével Bostonban, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított az ügyben.

Választási tisztségviselők vasárnapi tájékoztatása szerint szándékos támadás történt.

A bostoni könyvtárban található urna 122 szavazatot tartalmazott, közülük 35 megégett. A tüzet gyorsan eloltották. Marty Walsh bostoni polgármester „a demokrácia szégyenének, a polgári kötelességüket teljesítő szavazókkal szembeni tiszteletlenségnek és bűncselekménynek” nevezte az incidenst.

Képsorok a gyújtogatásról:

https://www.youtube.com/watch?v=-BQ-9hay5ss

A helyi rendőrség jelezte: gyújtogatás miatt vizsgálatot indítottak, és felfigyeltek egy személyre, aki a tűz időpontjában az urna közelében tartózkodott. A hatóságok nyilvánosságra hozták az illető képét, és arra kérték a helyieket, hogy segítsenek beazonosítani őt. A nyomozásba az FBI is bekapcsolódott. Az FBI aláhúzta: elsődleges fontosságúnak tartja a massachusettsi választás integritásának biztosítását, és ha kell, könyörtelenül betartatja a szövetségi választási törvényeket.

Azok az állampolgárok, akiknek voksa károsodott, személyesen vagy levélben újra leadhatják szavazatukat

– mondták el tisztségviselők.

A korai szavazás múlt szombaton kezdődött Massachusetts államban, és eddig több mint kétmillióan adták le voksukat személyesen vagy levélben az államban. Az amerikai választások közeledtével

már mintegy 54,2 millió amerikai állampolgár – köztük Donald Trump elnök – élt a korai szavazás biztosította lehetőséggel.

Tüntetők felgyújtják a Donald Trumpot ábrázolni hivatott táblát (Boston, 2020. október 18.)
Fotó: Joseph Prezioso / AFP

Szakértők szerint az eddigi magas részvételi arány a nagy érdeklődés jele. Emellett sokan azért adták le korábban szavazatukat, mert a koronavírus-járványtól tartva szeretnék elkerülni a tömött szavazóhelyiségeket november 3-án. A koronavírus eddig több mint 224 ezer ember életét követelte az Egyesült Államokban. A járvány miatt több államban kiterjesztették a korai szavazás és a levélszavazás lehetőségét.

Donald Trump leadta voksát a 2020-as amerikai elnökválasztáson

Egy Trump nevű fickóra voksoltam – mondta az elnök újságíróknak a szavazóurnától távozóban.

 

Donald Trump Boston Fehár Ház gyújtogatás amerikai elnökváalsztás
Kapcsolódó cikkek