Közélet

Operatív törzs: utazhatunk Romániába, a háziorvosoknál az influenza elleni oltás

Az influenza elleni oltás nem ad védelmet a koronavírus ellen, ugyanakkor érdemes élnie a mindenkinek ingyenesen biztosított védőoltás lehetőségével.

Az Operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elhangzott, hogy megérkezett a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz az influenza elleni védőoltás, illetve a mai naptól karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországról Romániába utazni.

Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozókat, hogy

éljenek az idén mindenkinek ingyenesen biztosított védőoltás lehetőségével.

A felnőtteknek adható, három komponensű vakcina két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén. A koronavírus ellen az influenza elleni védőoltás nem ad védelmet, ugyanakkor mindkét vírus „célszerve az alsólégúti traktus”, ezért fontos legalább az egyik ellen védekezni.

Nemcsak a krónikus betegségben szenvedőknek, a munkájuk miatt magas kockázati csoportba tartozóknak is különösen fontos beoltatni magukat.

A tisztifőorvos példaként említette az egészségügyben, a szociális intézményekben dolgozókat, a kormánytisztviselőket, a rendvédelemben és a közlekedésben dolgozókat, akik sok emberrel találkoznak munkájuk során.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Mellette elhangzott, hogy a mai naptól karanténkötelezettség nélkül lehet Romániába utazni Magyarországról,

hiszen a román szervek levették hazánkat az emelt kockázatú országok listájáról.

Kiss Róbert alezredes ismertette hogy a rendőrök az elmúlt 24 órában 39 esetben intézkedtek azért, mert tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viseltek maszkot. Az üzletekben, közintézményekben ugyanezért a szabályszegésért 37 esetben volt szükség intézkedésre. Zökkenőmentes a forgalom az ország határain, a közlekedők a csanádpalotai, röszkei, tompai és beregsurányi határátkelőn számíthatnak 2-3 órás várakozásra.

Románia operatív törzs határellenőrzés Müller Cecília
Kapcsolódó cikkek