Közélet

Teljesen leállt a hepatitis C szűrése

Tavaly havonta mintegy kétszáz betegnél kellett megkezdeni a hepatitis C miatti kezelést.

Teljesen leállt Magyarországon a hepatitis C-s betegek szűrése

– mondta a Világgazdaságnak Makara Mihály, a Budai Hepatológiai Centrum főorvosa –, ezért csökken az újonnan regisztrált fertőzött betegek száma. A leállás oka, hogy a hepatitis C-t és a koronavírust is ugyanazok a szakemberek gyógyítják, a fókusz pedig az utóbbi betegségen van.

Tavaly havonta mintegy kétszáz betegnél kellett megkezdeni a hepatitis C miatti kezelést, az idén száznál is kevesebbnél. Korábban voltak szűrések börtönökben, a háziorvosoknál, a VIII. kerületben pedig egy mobil labor is járta az utcákat.

A hazai lakosság 0,7 százaléka, több mint 70 ezer ember lehet ezzel a vírussal fertőzött úgy, hogy a többségük nem is tud róla. Az utóbbi három évben nyolcezer gyógyult beteg szerepel a nyilvántartásokban.

Az országban 23 vidéki és nyolc fővárosi hepatológiai centrumban kezelik a májbetegeket.

Tavaly 13,8 ezer hepatitises részesült egészségügyi ellátásban az egészségbiztosító adatai szerint. Ezekre a betegekre az egészségbiztosítási alapból évente mintegy 6,5 milliárd forintot költenek, a pénz 90 százaléka megy gyógyszeres terápiára, a többi diagnosztikára és az egyéb ellátásokra. „A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a betegek kezelését száz százalékban támogatja, még dobozdíjat sem számol fel” – mondta Makara Mihály.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A hepatitis C-sek gyógyítása során úgynevezett garancialevelet használnak, mert a gyógyszercégek csak a gyógyult beteg után kapják meg a terápia árát, és fél évvel a kezelés után bizonyítható, hogy a vírust kiirtották a szervezetből. A fertőzés mielőbbi felfedezése és a beteg gyógyítása azért is fontos, mert ezzel előzhető meg például a májzsugor, a májrák és több más szövődmény, és szüntethető meg a fertőzőképesség.

A véradással okozott májgyulladás mögött leggyakrabban a hepatitis C-vírus áll. Világszerte körülbelül 170 millióra, az össznépesség mintegy 3 százalékára becsülik a hepatitis C-fertőzöttek számát, és évi 400 ezerre azokét, akik a betegség szövődményeibe halnak bele. Az Egészségügyi Világszervezet megcélozta, hogy 2030-ra az új fertőzések számát 90 százalékkal, a betegséghez társuló halálozásokét pedig 60 százalékkal kell csökkenteni. A gyógyításra rendelkezésre álló gyógyszerek 96 százalékban hatásosak. Ehhez Makara Mihály szerint jól szervezett és újrainduló szűrőprogramokra van szükség.

Számos olyan betegről tudunk, aki májátültetésre várt a hepatitis C HCV-fertőzés miatt, de vírusmentes lett, regenerálódott a mája, és lekerült a várólistáról

– mondta.

Az idei orvosi-élettani Nobel-­díjat két amerikai és egy brit kutató, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Mi­chael Houghton kapja a hepatitis C-vírus felfedezéséért.

Makara Mihály hepatitis C Budai Hepatológiai Centrum
Kapcsolódó cikkek