Közélet

Biztonságosak, de több minőségi hibát is tartalmaznak a macskaeledelek

A 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak.

A száraz macskaeledeleket vizsgálta Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A felmérés szerint a 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak. Minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás – írja honlapján a hivatal.

Hazai és külföldi termékeket egyaránt górcső alá vettek, a marha- és csirkehúsos, valamint a halas ízesítésű eledeleket is megvizsgálták, amelyeket minőségi és biztonsági szempontból is ellenőriztek.

A termékek nyersfehérje-, nyersrost-, nyershamu-, összes nyersolaj- és zsírtartalmának vizsgálata során mindössze egy termék nyersfehérje tartalma nem felelt meg a termék jelölésén feltüntetett értéknek.

A nehézfém és mikotoxin szennyezettségre irányuló teszteken azonban valamennyi eledel átment.

Fotó: AFP

A szakemberek a termékeken feltüntetett aminosavak, vitaminok, a makro- és mikroelemek mennyiségét is vizsgálták. A makro- és mikroelemtartalom minden terméknél megfelelő volt, ami viszont a macskák számára nélkülözhetetlen aminosav, a taurin vizsgálati eredményei illeti, ez kilenc termékben kevesebb volt, a csomagon jelölt mennyiségnél. A vitamin-tartalom vizsgálata hét macskaeledelben A-vitamin hiányt, további 2 eledelben A- és E-vitamin hiányt is kimutatott.

Összesítve, míg biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, addig minőségi hibák miatt összesen 17 termék esetében kellett intézkedni.

Egy termék esetében a takarmányjelölési előírásoknak nem megfelelő takarmány forgalmazása miatt hatósági eljárás indult.

macskaeledel Nébih
Kapcsolódó cikkek