Közélet

Egy új nemzetközi rangsorba került be a Corvinus

A gazdasági, üzleti területen egyetlen hazai intézményként a Corvinust említi a Times Higher Education (THE) 2021-es összeállítása.

A Times Higher Education (THE) szakterületi listáján összesen 729 felsőoktatási intézmény szerepel a világ minden tájáról.

A magyarországi intézmények közül egyedül a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) található meg a gazdasági és üzleti rangsorban.

A szakértők a rangsorok összeállításában hasonló módszereket alkalmaztak, mint az egyetemi világranglista esetében. A lista készítői az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció alapján mérték az intézmények teljesítményét, de nézték a tanárok és diákok, a külföldi hallgatók és a férfi-női arányokat is.

A Times Higher Education rangsora előtt nem sokkal egy másik brit rangsor sorolta top százba a Corvinus egyik mesterképzését.

A Financial Times legjobb menedzsment képzéseket listázó nemzetközi listájára 2020-ban került fel az egyetem Vezetés és szervezés mesterszakja, mégpedig a globálisan legjobb 100 üzleti iskola közé. A rangos helyezéssel a Corvinus mesterképzése nemcsak itthon számít egyedülálló programnak, hanem nemzetközi viszonylatban is kiemelkedik.

A Financial Times felmérése szerint a Corvinus Vezetés és szervezés mesterszakján lediplomázott hallgatók átlagfizetése három évvel a végzésük után bruttó 600 ezer forint, amely a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai szerint másfélszer magasabb az ugyanezt a mesterképzést más hazai egyetemen elvégzettek átlagfizetésénél. A rangsor arra is kitér, hogy

a Corvinus mesterszakán végzettek 96 százaléka három hónapon belül elhelyezkedik a munkaerőpiacon.

A Corvinus mesterképzésekért felelős dékánja, Habis Helga szerint a mesterképzésbe fektetett két év többszörösen megtérül:

Kutatások bizonyítják, hogy a mesterszakos diploma megszerzése után magasabb kezdőfizetésre és folyamatosan növekvő bérekre számíthatnak a corvinusos hallgatók a munkaerőpiacon. 7-7,5 év távlatában pedig átlagosan akár 60 százalékkal is magasabb lehet a BCE-n végzettek jövedelme. Ráadásul a Corvinus mesterszakjain lediplomázott hallgatók könnyebben és gyorsabban találhatnak maguknak munkát, mint az alapszakot végzett diákok

– hangsúlyozta a dékán.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

A Budapesti Corvinus Egyetem Magyarország vezető egyeteme a gazdasági és társadalomtudományi képzések területén.

A 2019.július 1-től alapítványi fenntartásba került, megújuló BCE középtávú célkitűzése, hogy az említett területeken ne csak országosan, de Kelet-Közép-Európában is a legjobb felsőoktatási intézménnyé váljon. Az egyetem 2019-ben elindított Megújulási Programjának keretében jelentős fejlesztések kezdődtek el mind az akadémiai, mind az intézményi működés területén, amelyeknek célja a BCE nemzetközi színtéren betöltött pozíciójának megerősítése, különös tekintettel a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő kutatási eredmények létrejöttére.

A Corvinus Egyetem budapesti és székesfehérvári kampuszán jelenleg közel 12 000 hallgató tanul, köztük 3500-an külföldi diákok. Az intézmény világszerte 300 partneregyetemmel ápol szoros kapcsolatot. A Corvinus képzéseinek erősségeit a gyakorlatorientált megközelítés és az aktív piaci kapcsolatok jelentik, teljesítményalapú Corvinus Ösztöndíjrendszere pedig a hallgatókat kiemelkedő eredmények produkálására ösztönzi. A BCE rendszeresen ér el előkelő helyezést a nemzetközi felsőoktatási rangsorban, Gazdálkodási és menedzsment képzésével a régió első helyezettje lett az Eduniversal 2019-es rangsorában, Vezetés és szervezés mesterképzésével pedig 2020-ban bekerült a Financial Times Masters in Management rangsorába, Európa 100 legjobb üzleti iskolája közé.

Köszönhető ez többek között annak, hogy

az egyetem több mint 20 nemzetközileg elismert kutatóközpontot működtet, doktori iskolái pedig 7 oktatási területet fednek le.

Jelenleg is a Corvinuson végzett diákok közül kerül ki Magyarország gazdasági, politikai és akadémiai elitjének meghatározó része, az Egyetem Megújulási Programjának azonban fontos célkitűzése, hogy egyre több magas színvonalú, angol nyelvű képzés biztosításával a nemzetközi munkaerőpiacon is jól hasznosítható diplomát és tudást adjon hallgatóinak.

Times Higher Education (THE) Budapesti Corvinus Egyetem
Kapcsolódó cikkek