Közélet

Ismét karanténba kerülhet egész Európa

Napról napra tovább súlyosbodik a járványhelyzet Európa-szerte, ezért a legtöbb országban egyre szigorúbb korlátozó intézkedéseket vezetnek be, amelyeknek ismét súlyos gazdasági következményei lesznek.

Egyre-másra jelentenek be a legnagyobb európai gazdaságok a tavaszihoz hasonló szigorú óvintézkedéseket, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a koronavírus-járvány egyre nagyobb méreteket ölt,

és ismét veszélybe kerültek az egészségügyi ellátórendszerek.

Mindennek súlyos ára lesz, a harmadik negyedévben látott gazdasági fellendülést borítékolhatóan egy újabb mély hullámvölgy követi majd. Magyarországon egyelőre kevésbé drámai a helyzet, ám a fertőzöttek számának növekedése miatt aligha kerülhetjük el az újabb szigorítá­sokat.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Bezárkóznak a nagy gazdaságok

Holnaptól négy hétre újból csaknem teljes – bár a tavaszinál lényegesen enyhébb – zárlat lép életbe Angliában. Boris Johnson brit miniszterelnök közölte:

november 5-től december 2-ig az Angliában élők csak akkor hagyhatják el otthonukat, ha orvosi ellátásra szorulnak, alapvető szükségleti cikkeket vagy gyógyszereket vásárolnak, ha otthonról nem tudják ellátni a munkájukat, illetve ha szabadtéri testedzést tartanak.

A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a bárok és az éttermek négy hétre bezárnak, csak a házhoz szállítás engedélyezett. Lényeges különbség a tavaszi karanténhoz képest, hogy ezúttal az iskolák és az egyetemek nyitva maradnak.

Az országos zárlat újbóli alkalmazása fordulat, ugyanis Johnson az elmúlt hetekben többször is kizárta ennek lehetőségét, arra hivatkozva, hogy egy ilyen intézkedésnek katasztrofális gazdasági következményei lennének. A statisztikai adatok szerint szeptember végén az angol lakosság 0,2 százaléka, október végén már 1,04 százaléka volt fertőzött, vagyis

a vírust hordozók aránya egy hónap alatt az ötszörösére emelkedett, és az egészségügy kezd túlterhelődni,

így Johnsonnak sem maradt más választása. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: megkezdődik a hazai gyártású olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorstesztek kiszállítása, ezekkel egész városok lakosságát lehet majd egyszerre szűrni, ami lehetővé teszi, hogy a jövőben csak azok vonuljanak karanténba, akik fertőzöttek.

A francia kormány országos általános karantént hirdetett, amely pénteken lépett életbe, és legalább de­cember 1-jéig tart. Bezártak a nem létszükségleti cikkeket kínáló üzletek és szolgáltató egységek, az egyetemi oktatás online folytatódik, míg az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva tartanak.

A munkahelyekre szükség esetén bejárhatnak az emberek.

Franciaországban, ahol az európai országok közül a legtöbb új fertőzést regisztrálják, hétfőn több mint 52 ezer új koronavírusos esetet tártak fel, miközben az elhunytak száma egy nap alatt 416-tal 37 435-re emelkedett. A kormány célja, hogy a napi új esetszámot 5 ezerre szorítsa le. A karantén hatásai leghamarabb két hét múlva lesznek érezhetők. A francia kormány mellett működő tudományos tanács szerint a járvány második hulláma nem a végső, és a tél végéig, valamint a jövő tavasszal több fellángolásra kell számítani.

Németországban hétfőtől a tavaszi hullám óta a legszigorúbb kor­látozásokat vezették be:

a vendéglátóhelyeknek, kulturális intézményeknek és sportlétesítményeknek legalább a hónap végéig zárva kell tartaniuk, a szállodák csak üzleti úton lévő vendégeket fogadhatnak. Az óvodák és a közoktatási intézmények azonban továbbra is nyitva maradnak. A fertőzések száma hétnaponta, az intenzív kórházi kezelésre szorulók száma pedig tíz nap alatt megduplázódik.

Az esetek 75 százalékában nem tudni, hogy miként történt a fertőzés, ezért széles körben csökkenteni kell a vírus átadásának veszélyével járó kapcsolatokat.

A napokban bejelentett gazdasági intézkedések egyike, hogy a korlátozásokkal sújtott vállalkozások és egyéb szervezetek – például színházak vagy sportegyesületek – bevételkiesésének 75 százalékát megtéríti a kormány. Az ötvennél több embert foglalkoztató cégek esetében a vállalatok állami támogatásáról szóló európai uniós szabályokhoz igazítják a kártérítés mértékét. A programra tízmilliárd eurót fordítanak.

A kontinens keleti részén is hasonlóan szigorú intézkedések bevezetésére kényszerültek a döntéshozók.

Csehországban november 20-ig meghosszabbították a szükségállapotot. Az új megbetegedések száma stagnál, a halálesetek száma azonban emelkedik, tegnap 9252 új fertőzöttet és 225 halálesetet regisztráltak. Szlovákiában már majd egy hete megkezdődött az országos tesztelés, egy hétvége alatt több mint 3 millió lakostól sikerült mintát venni.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a lakosság egy százaléka fertőzött.

Az ország határai továbbra is nyitva vannak, de csak a negatív koronavírus-teszttel rendelkezők előtt. Ausztriában hétfőtől a profi sportok kivételével betiltottak minden rendezvényt, bezártak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek, a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár. A hotelek sem fogadhatnak vendégeket.

A cégek veszteségeinek 80 százalékát az állam megtéríti.

Emellett este 8 és reggel 6 között éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe. Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradnak, de a felsősök és az egyetemek áttérnek a digitális oktatásra. Az üzletek korlátozások nélkül nyitva tarthatnak, ugyanakkor korlátozzák a vásárlók számát.

Fotó: Robert ATANASOVSKI / AFP

Készülhetünk a szigorításokra

A koronavírus-járvány terjedése miatt a kabinet a héten kétnapos kormányülést tart, ahol újabb szigorításról döntenek, mivel nyilvánvaló, hogy a jelenlegi intézkedések nem elegendők

– mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgoznak. Minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegelik a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amely a tavasszal már bevált.

A kórházakban már előre tervezett (elektív) műtéteket halasztanak el, ugyanúgy, mint az első és a második negyedévben.

A meredeken emelkedő betegszám miatt hétfőtől tovább szigorodtak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. A vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező maszkot viselni, azt csak az étel és ital fogyasztása idejére lehet levenni. Eddig a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a mozikban, színházakban, a szabadtéri és sportrendezvényeken volt kötelező a maszkhasználat. Ha a hatóság tudomást szerez a szabálysértésről, első körben figyelmeztet,

utána 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki, és a helyiséget legalább egy napra, de legfeljebb egy évre bezárhatják.

Tegnap 84, többségében idős ember vesztette életét a koronavírus miatt, és újabb 3989 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 86 769-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Magyarországon kétszer annyi áldozatot szed a koronavírus, mint az agyvérzés, négyszer annyit, mint a szívinfarktus, ha az elhunytak száma napi 90-re nő, akkor a koronavírus lesz a vezető halálok.

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Az aktív fertőzöttek negyede, az elhunytak 32 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. A friss adatok szerint egy nap alatt 14 620 tesztet végeztek el, ebből 3989 pozitív eset,

eszerint minden 3,6-ik tesztelt ember fertőzött volt

– derül ki a koronavirus.gov.hu-n olvasható adatokból.

A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett az ország működőképessége fennmaradjon. Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az influenza elleni ingyenes oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása a vakcinával. Az operatív törzs 56 óvodában és öt iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában van digitális munkarend.

Meredek lejtőn az eurózóna

Az eurózónában a második negyedévben 11,8 százalékkal zuhant a

a harmadik negyedévben ugyanakkor rekordmértékű, 12,7 százalékos fellendülés következett be. A korábbi visszaesés veszteségeit azonban még ez sem tudta kompenzálni: a térség gazdasági teljesítménye 4,3 százalékkal marad el éves összevetésben. Hasonló trendeket láthatunk, ha a német és a francia gazdaságot vizsgáljuk, hiszen a harmadik negyedévben 4,3 százalékos GDP-zsugorodást mértek mindkét országban éves alapon.

Magyarországon a tisztított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 13,5, az előző negyedévhez viszonyítva 14,5 százalékkal csökkent a második negyedévben.

Bár a harmadik negyedévben itthon is megugorhatott a GDP, a járvány előtti szintet a legfrissebb kormányzati és elemzői becslések szerint legfeljebb 2022 elején érhetjük el újra. A nyár végén még úgy tűnt, hogy a kilábalás töretlenül folytatódhat, és 2021 elejére Európa legtöbb gazdasága visszatér a járvány előtti teljesítményéhez, ezek a várakozások a vírus terjedésének októberi gyors megugrása és az ismételt korlátozó intézkedések miatt mindinkább realitásukat vesztik. A Reuters által megkérdezett elemzők egyre nagyobb kockázatát látják, hogy

Európában a V alakú kilábalási görbe helyett a W szerinti forgatókönyv lesz érvényes.

Németország EU és euróövezet Csehország Anglia koronavírus járvány gazdasági visszaesés Franciaország
Kapcsolódó cikkek