Közélet

Vertiportot építene 2025-re a repülő taxiknak a Lilium

A floridai Orlandóban épülő közlekedési csomópont úttörőnek számít, és egy nagyobb hálózat első eleme lesz.

Az amerikai Lilium azon ígéretes startupok egyike, amelyek a repülő taxizás megvalósításáért dolgoznak. A cég hosszútávú víziójának egy újabb elemét osztotta meg a nagyérdeművel, amikor bemutatta az első megépítendő közlekedési csomópontjának terveit – írja a New Atlas. Az úttörőnek szánt „vertiportot” a floridai Orlandóban szeretnék megépíteni, ami az államban építendő hálózat első eleme lesz. (A vertiport az angol vertical + airport szavak összevonásából született, és arra utal, hogy a repülő taxik a helikopterekhez hasonlóan függőlegesen képesek felszállni, így nincs szükség hosszú kifutópályára ezeken a speciális reptereken. Lényegében egy helikopter-leszállóhely összekötő utakkal és parkolókkal.)

Hasonlóan az Uber által kidolgozott Skyport-koncepcióhoz a Lilium vertiportjának fő funkciója az utasállomások működtetése lesz, ahol az emberek ki- és beszállhatnak a repülő taxikba, melyekben legfeljebb 5 fő tartózkodhat. A cég megoldása az, hogy az állomáson történő beszállás után a teljesen elektromos meghajtású jármű odagurul a felszállóhelyhez, ahonnan függőlegesen felszáll, majd elindul az úticélja felé.

A vállalat szerint a Lilium Jet gépek egy töltéssel 300 kilométert képesek megtenni, ami elegendő távolság ahhoz, hogy összekapcsolja Florida régióit, és ezáltal több mint 20 millió embert.

Fotó: Lilium

Az első csomópont nagyszabású fejlesztése érdekében a cég együttműködik Orlando városával, és a Tavistock Group vállalattal is, ami a Nona-tó közösségi lakónegyedének fejlesztése mögött áll. A megállapodás szerint a vertiport megjelenésében illeszkedni fog a környék ikonikus építészetéhez.

Nagy örömmel tölt el, hogy progresszív és együttműködő környezetünk lehetőséget teremtett Orlando városa, a Nona-tó Lakónegyed és a Lillium közötti egyedülálló partnerségre. Városunk ezzel befektet a jövőbe, a biztonságos, hatékony és környezetbarát közlekedési lehetőségek fejlesztésébe, aminek köszönhetően továbbra is az ország egyik leggyorsabban fejlődő régiója leszünk.

– mondta Buddy Dye, Orlando polgármestere.

Egy okos város lélekkel

A Nona-tó Lakónegyed lényegében város a városban. A 44 négyzetkilométeres terület az innováció fellegvárának számít. Számos technológiai cég és kutatóintézet mellett az ország egyik vezető orvosi központját és orvosi egyetemét is itt találhatjuk. Ezen kívül otthont ad az Amerikai Teniszszövetség Nemzeti Campusának is, ahol a jelen és a jövő nagy bajnokai pallérozódnak országos hírű szakemberek segítségével. Mottója szerint a Nona-tó az a hely, ahol egyetlen álom sem elérhetetlen.

Fotó: Lake Nona

A sok szempontból egyedi floridai tervek mellett a Lilium szabványosított vertiport-terveket is kidolgozott, amely alapján ezek az állomások szinte bárhol könnyedén beépíthetők a helyi infrastruktúrába. A cég állítása szerint ezeket jelentős részben akár helyszínen kívül is össze lehet szerelni, ami komoly megtakarítást jelent a költségek és az építési idő tekintetében egyaránt.

A Lilium első csomópontját várhatóan 2025-ben adják majd át, és a cég tervei szerint ugyanabban az évben a repülőtéri taxiszolgáltatása világszerte elindul majd.

A nyitás előtt azonban nemcsak az infrastruktúrának kell elkészülnie, hanem több hatósággal – például az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Igazgatóságával – is számos engedélyeztetési eljárást le kell folytatni, mielőtt ténylegesen felszállnának a járművek utasokkal a fedélzeten.

Fotó: Lilium

A teljesen elektromos meghajtású, vertikális felszállásra képes rapülő járművek először 2016-ban jelentek meg, akkor még kétüléses prototípusként. Azóta már számos tesztrepülést hajtottak végre a gépekkel, köztük olyan utakat is, amelyeken 100 km/óra sebességgel haladtak. A végső termék sebessége várhatóan megközelíti majd a 300 km/órát is.

Lilium vertiport repülő taxi Orlando
Kapcsolódó cikkek