Közélet

Bizakodó a MOB

Kulcsár Krisztián MOB-elnök változatlan létszámmal és eredményességgel számol.

A tokiói nyári játékok halasztásával nem változott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) várakozása a magyar csapat nagyságát és eredményességét illetően.

Kulcsár Krisztián MOB-elnök az M1-en elmondta, a kalkulációt már elkészítették fél évvel az olimpia eredeti időpontja előtt, és ez azóta nem módosult.

Kulcsár Krisztián
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Két dolgot nézünk ilyenkor. Mekkora a magyar csapat mérete, ez egy nagyon fontos szám, mert mégiscsak ad egy betekintést vagy rálátást arra vonatkozóan, hogy milyen erős a magyar sport. Azt várjuk, hogy 150-160 főt elér majd az olimpiai csapatunk sportolói létszáma. A másik, amit nézünk, az érmek száma. Nem akarunk aranyérmekben semmifajta jóslatokba belekeveredni, az érmek számát tudjuk valamilyen módon előre megjósolni. Ebben pedig a 13-as szám az, amelynél most már egy éve a sportigazgatóság és aztán az elnökség megegyezett, hogy ez egy reális várakozás

– mondta, hozzátéve, hogy nincs okuk a módosításra, így optimista.

Kulcsár Krisztián továbbra is tartja, hogy a tradicionális sportágak – kajak-kenu, vívás, úszás – hozzák majd az eredmények jó részét, ugyanakkor kettőt kiemelt azok közül, amelyek nem tartoznak hagyományosan a magyar sikersportágak közé.

Az egyik a vitorlázás, nagyon drukkolunk, hogy legyen egy történelmi siker majd Tokióban. A másik pedig a karate, amelyben nagyon nehéz a kvalifikáció, még előttünk van az a verseny, amely alapján ki lehet jutni, de a magyar karatesport megérdemli, hogy legyen versenyzője Tokióban, és ott valami szép eredményt el is érjen el

– mondta. Kérdésre reagálva úgy fogalmazott, hogy el tud képzelni jövőre zárt kapus olimpiát, de ezt a forgatókönyvet nem tarja túlságosan életszerűnek.

A 2020-as évet lelkileg megterhelőnek nevezte, mint mondta, nem egyes szám első személyben gondolja ezt, hanem próbál a magyar sport, illetve az olimpiai közösség nevében beszélni. Úgy folytatta: kell valamennyi idő, és ez szerinte fél év múlva itt lesz, „amikor visszatekintve úgy fogunk érezni, hogy ezen túl vagyunk, és minden jó, ha a vége jó”.

„Egyelőre nagyon nehéz felszabadult, jókedvű meg optimista nyilatkozatokat megfogalmazni, mert ez a sport minden szegmensében egy nagyon terhelt időszak. Ugyanakkor azt gondolom, hogy amikor az olimpia, meg előtte a futball Európa-bajnokság elkezdődik majd nézők előtt, akkor szép lassan ez egy rossz álommá silányul majd” – fogalmazott Kulcsár Krisztián.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek