Közélet

Januártól ellenőrzik, hol fogadják el még a hálapénzt

Egy egészségügyi dolgozó a betegtől legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát.

Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben ellenőrzik a paraszolvencia gyakorlatát – írta a Népszava.

A lap szerint: az orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény a Büntetőtörvénykönyvet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes „ügyleteket.”

Így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt.

Fotó: Shutterstock

A cikk szerint

januártól egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a havi összegének öt százalékát.

Ez jelenleg nyolcezer forint. A lap információi szerint a kormányzat nem vár a szabályok betartatásával és az ellenőrzéssel: januártól már el is kezdné az intézkedést a hálapénz-tilalmat megszegők ügyében.

A lap által megkérdezett orvosok nem tudják még, hogyan tudják az érintetteket ellenőrizni. Egyikük hozzátette, visszás érzést kelt benne és kollégáiban az: még azelőtt életbe lép a hálapénz elfogadásnak szigorú szankcionálása, hogy az emelt bér teljes összegét kifizetnék nekik. Ráadásul – emlékeztetett – az új törvény gyakorlatilag megtiltja a főállásokon kívüli jövedelemszerzés szinte valamennyi formáját.

egészségügy hálapénz
Kapcsolódó cikkek