Közélet

Milliárdokból fejlesztik az óvodai és bölcsődei étkeztetést

A pályázat nyomán 78 önkormányzati fenntartású, gyermekétkeztetési célú konyha újulhat meg, vagy jöhet létre, mintegy 2,4 milliárd forintból.

A gyermekétkeztetés támogatása a koronavírus-járvány második hullámában sem állhat le, így a nyáron meghirdetett pályázat elbírálása nyomán 78 önkormányzati fenntartású, gyermekétkeztetési célú konyha újulhat meg, vagy jöhet létre, mintegy 2,4 milliárd forintból – írja a Pénzügyminisztérium közleményében.

A júliusban bejelentett pályázat keretében

konyhák, étkezők felújítására, fejlesztésére, vagy akár új konyhák létesítésére nyílt további lehetőség.

A Pénzügyminisztérium pályázatával 2015 óta van lehetőségük az önkormányzatoknak állami támogatást igényelni ahhoz, hogy az általuk fenntartott, gyermekétkeztetést biztosító helyiségeket felújítsák. Az elmúlt 5 évben több mint 500 település konyhája újulhatott meg mintegy 14 milliárd forintból, de további beruházások is folyamatban vannak.

Fotó: Pixabay

A pályázat idei fordulójában az elsődleges cél továbbra is a bölcsődei vagy óvodai konyhák fejlesztése volt. Idén a nagyobb volumenű beruházásokra és a folyamatosan növekedő építőipari költségekre tekintettel, a maximálisan igényelhető támogatási összeg is emelkedett.

Új főzőkonyha létesítéséhez, illetve már működő konyha fejlesztéséhez

a korábbi 40 millió forinthoz képest, idén akár 100 millió forintra is lehetett pályázni.

A döntés alapján 78 pályázat támogatására nyílik lehetőség.

A nyertes pályázók még az ünnepek előtt megkapják a megítélt támogatásokat. A nyertesek listája a következő linken elérhető.

A kormány kiemelt hangsúlyt helyez a bölcsődei férőhelyek bővítésére, ezek korszerűsítésére. A családvédelmi akcióterv meghirdetésekor a magyar kormány célul tűzte ki, hogy 2022 közepére a 3 év alatti gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma elérje a 70 ezret.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek