Közélet

Bepereli a Facebookot az Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban a Facebook-birodalom feldarabolásáért perel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság(FTC) és 48 állam.

Az Egyesült Államokban a Facebook-birodalom feldarabolásáért perel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság(FTC) és 48 állam. A hat, illetve nyolc éve történt Instagram és WhatsApp felvásárlások kapcsán merült fel a gyanú, hogy a techóriás a piacon monopolhelyzet kialakítására törekszik – írja a Reuters.

Az FTC és szinte az összes állam aláírta a vádiratot, amely szerint

a Facebook egy “ vedd meg vagy temesd el” stratégiát követett, hogy felvásárolják vagy lenyomják a konkurenseket.

Az eljárás után a vállalatot az Instagram és a WhatApp eladására kényszeríthetik. Ezzel a páros perrel a közösségi média szolgáltató lett a második techóriás a Google után, amelyet monopol törekvések okán jogi eljárás alá vonnak.

Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas / AFP

A két vitatott és több éves tranzakció az Instagram nyolc éve történt felvásárlása 1 milliárd dollárért (körülbelül 294 milliárd forintért), illetve a WhatsApp hat éves akvizíciója, amelyért 19 milliárd dollárt (körülbelül 5585 milliárd forintot) fizetett a Facebook.

Az ügyben még az amerikai demokrata és repuplikánus pártok között is egyetértés van, sőt, többen támogatják a techszféra gigacégeinek a feldarabolását

– írja a hírügynökség.

Ezzel szemben a Facebook jogi tanácsadója, Jennifer Newstead szerint ez inkább egy történelmi visszatekintés, és a trösztellenes törvényeket nem a sikeres vállalatok büntetésére kéne használni.

monopol instagram per bíróság Amerikai Egyesült Államok Facebook WhatsApp
Kapcsolódó cikkek