Közélet

Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat

December 24. estéjétől december 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási tilalmat Magyarországon.

Döntött a kormány, szentestére, december 24. estéjétől december 25-én reggelig felfüggesztik a kijárási tilalmat Magyarországon

– jelentette be Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs műveleti központjának helyettes vezetője hétfőn. Ami a magánrendezvényeket illeti, a 10 fős korlátozása marad, de 14 évesnél fiatalabbak nem számítanak bele a létszámba.

Fontolják meg, meglátogatják-e idős vagy veszélyeztetett rokonaikat, mert bár a szentestét respektálják, de ez nem jelent lazítást, csak egy lehetőséget, amivel úgy kell élni, hogy a biztonságot megtartsuk

– ezt már Müller Cecília országos tisztifőorvos tette hozzá a tájékoztatón.

Kiss azt is bejelentette, hogy az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek leszállását megtiltják, ez vonatkozik személyi és privát repülőgépekre, a teherszállítás továbbra is akadálymentes.

Müller Cecília szerint nem lehet kizárni, hogy a brit mutáns vírus bejusson az országba, és ezért függesztették fel a repülőjáratokat. Ezt a mutáns variánst még nem detektálták Magyarországon – tette hozzá.

Azon vannak, hogy megakadályozzák a bejutását.

Az új mutáns variáns sokkal gyorsabban tud fertőzni – tette hozzá.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán: 2021-ben is marad a járványügyi készültség

2021 vége előtt nem leszünk túl a válságon – mondta a kormányfő.

Magyarország felkészült az oltóanyag beadására

Magyarország felkészült a koronavírus elleni oltóanyag beadására, minden tárgyi feltétel adott a vakcina kezelésére, tárolására – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília elmondta:

az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan engedélyezi és elérhetővé teszi a vakcinát az országainak mai ülésén. Ha ez megtörténik, néhány nap múlva megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását.

Az első szállítmányban jelképes, közel ötezer ember oltására elég mennyiség érkezik, ezt követően még az idén várnak újabb vakcinamennyiséget, a későbbiekben pedig folyamatos beszállítással számolnak – mondta az országos tisztifőorvos.

Hozzátette: ha az egészségügyi dolgozók igényeit kielégítették, tovább haladnak az oltási tervnek megfelelően. Először a Dél-pesti Centrumkórházban, később 25 telephelyen adják be az oltást.

Müller Cecília szólt arról is: a jelenlegi kutatások szerint a kifejlesztett oltóanyagok hatékonyak az új vírusvariánsok ellen is.

korlátozás koronavírus intézkedés Orbán Viktor szabályok ünnepek karácsony
Kapcsolódó cikkek